Binnenland

Nederland moet wennen aan korte stroomstoringen

12-11-2024 15:15

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

Nederland heeft een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetten ter wereld. We zijn gewend dat de stroom altijd beschikbaar is. Maar die zekerheid staat onder druk. Het stroomnet raakt overbelast, waardoor nieuwe aansluitingen voor huizen, bedrijven en energieprojecten vertraging oplopen. Dit kost de samenleving jaarlijks miljarden euro’s.

 

Redactie, TPO, 12 november 2024 – Energie-expert Bram Straten van Windkracht5 pleit er daarom voor om korte stroomonderbrekingen te accepteren. “Door af en toe een paar minuten zonder stroom te zitten, kunnen we het net zwaarder belasten en meer klanten aansluiten”, aldus Straten.

Leren omgaan met stroomuitval

Straten benadrukt dat we moeten leren omgaan met de gevolgen van stroomuitval. “We moeten ons afvragen hoe we de duur van een storing minimaliseren en ervoor zorgen dat alles snel weer normaal functioneert.”

Om de risico’s te beperken, moeten netbeheerders volgens Straten wel investeren in reserveonderdelen en snelle reparaties. Hij stelt gerust dat het hierbij gaat om korte, reguliere storingen van enkele minuten, en niet om langdurige black-outs zoals in de recente tv-uitzending ‘Black-out’.

Maatschappelijke discussie nodig

De oproep van Straten vraagt om een maatschappelijke discussie over de balans tussen leveringszekerheid en de kosten van een overbelast stroomnet. Zijn we bereid om af en toe kortstondig zonder stroom te zitten, zodat het netwerk kan worden uitgebreid en de energietransitie kan worden versneld?