Redactie, TPO, 15 november 2024 – “Over twintig jaar herinneren we ons deze dag nog als een heel belangrijke eerste stap in de behandeling van dementie. Daar ben ik van overtuigd,” zegt directeur Gerjoke Wilmink.
Voordat Lecanemab daadwerkelijk in Nederland kan worden voorgeschreven, moet een uitgebreide toelatingsprocedure worden doorlopen. Alzheimer Nederland roept op tot versnelling van dit proces, zodat patiënten en hun families niet te lang in onzekerheid blijven. “Een snel traject is cruciaal,” benadrukt de organisatie.
Fotobijschrift: Cellen in een door Alzheimer aangetast brein, waarbij abnormale niveaus van het beta-amyloïde eiwit samenklonteren om plaques te vormen (bruin) die zich tussen neuronen verzamelen en de celwerking verstoren. Foto @National Institute on Aging/National Institutes of Health/AP
Het middel werkt door schadelijke eiwitten in het brein op te ruimen, wat het ziekteverloop vertraagt bij sommige patiënten met de ziekte van Alzheimer. Toch wil Alzheimer Nederland geen valse hoop wekken. “Mensen met andere vormen van dementie dan Alzheimer hebben niets aan dit medicijn,” legt Wilmink uit.
Bovendien is het onderzoek naar het middel vooral uitgevoerd bij relatief jonge patiënten zonder bijkomende gezondheidsproblemen, wat de toepasbaarheid verder beperkt.
Voor mensen met een genetische aanleg voor Alzheimer biedt Lecanemab evenmin een oplossing. Ondanks deze beperkingen ziet Alzheimer Nederland de goedkeuring als een hoopgevend begin en benadrukt het belang van verdere ontwikkelingen in de behandeling van dementie.
Bron: ANP