Buitenland

Finland bereidt burgers voor op mogelijke crises

18-11-2024 15:19

Finse grenswachten. Foto: Bloomberg.

Finland heeft een nieuwe website gelanceerd om burgers te helpen zich voor te bereiden op mogelijke crises, variërend van natuurrampen en cyberaanvallen tot militaire conflicten. De website, een initiatief van het Finse Ministerie van Binnenlandse Zaken, bundelt informatie en instructies van verschillende overheidsinstanties.

 

Redactie, TPO, 18 november 2024 – De website informeert burgers over hoe te handelen in noodsituaties met een grote impact op de samenleving, zoals langdurige stroomuitval, watertekorten, verstoringen in de telecommunicatie, extreme weersomstandigheden en grote ongevallen. Ook crises zoals een pandemie of militair conflict komen aan bod. Daarnaast bevat de website informatie over hybride oorlogsvoering en beïnvloedingsoperaties.

“Paraatheid is een burgervaardigheid in de huidige wereldwijde situatie”, aldus Kimmo Kohvakka, directeur-generaal van de reddingsdiensten van het ministerie. “Weten wat te doen in geval van een incident is een goede basis voor de veerkracht van de samenleving.”

Voorbeeld voor Europa

Finland heeft al sinds de jaren vijftig georganiseerde paraatheidsprogramma’s en adviseert burgers al lange tijd om 72 uur aan voedsel, water, medicijnen en contant geld in huis te hebben voor noodsituaties. Deze jarenlange ervaring heeft ertoe geleid dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de voormalige Finse president Sauli Niinisto heeft gevraagd een rapport te schrijven over hoe de EU haar paraatheid en veerkracht kan versterken. Dit rapport werd vorige maand gepubliceerd.

Ook in buurland Zweden is de overheid bezig met de paraatheid van haar burgers. De Zweedse overheid heeft dit jaar haar boekje ‘In geval van crisis of oorlog’ geactualiseerd en is deze week begonnen met het verspreiden ervan onder de bevolking.

Russische invasie

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 heeft Finland verschillende maatregelen genomen om zich te beschermen tegen mogelijke dreigingen vanuit Rusland. Zo is het land vorig jaar toegetreden tot de NAVO. De meer dan 1300 kilometer lange grens met Rusland vormt nu meer dan de helft van de oostelijke flank van de NAVO. Finland heeft ook alle grensovergangen met Rusland gesloten en is van plan een volledig verbod in te stellen op de aankoop van onroerend goed door personen met banden met Rusland om hybride oorlogsvoering en beïnvloeding te voorkomen.

Bron: Bloomberg