Redactie, TPO, 19 november 2024 – Een deel van deze kosten, zoals de premie voor langdurige zorg, wordt al via de loonheffing geïnd en is inkomensafhankelijk. Spijkman pleit ervoor om ook de verplichte zorgpremie voor curatieve zorg via de loonheffing te innen. Dit zou niet alleen het jaarlijkse zorgpremiecircus overbodig maken, maar ook administratieve lasten voor burgers verminderen.
De implementatie van een dergelijk systeem vraagt om een herziening van de Zorgverzekeringswet. Daarnaast zou de verdeling van de premies tussen zorgverzekeraars kunnen plaatsvinden op basis van postcode, gekoppeld aan de regio-indeling van de zorgkantoren. In dat geval zou in elke regio nog maar één zorgverzekeraar actief zijn.
Volgens Spijkman biedt deze aanpak meerdere voordelen. Zo kunnen zorgverzekeraars per regio efficiënter samenwerken met zorgaanbieders en zorgkantoren om de transitieplannen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) te realiseren. Dit akkoord richt zich op verbeteringen in de zorg, zoals betaalbaarheid en kwaliteit.
De voorgestelde veranderingen vereisen grote aanpassingen in wet- en regelgeving, maar kunnen bijdragen aan een eenvoudiger en slagvaardiger zorgsysteem. Het debat over deze aanpak kan mogelijk leiden tot een hervorming die aansluit bij de behoefte aan meer transparantie en efficiëntie in de Nederlandse zorgsector.