Redactie, TPO, 21 november 2024 – Elemans benadrukt dat de voedselomgeving een sterke invloed heeft op onze voedingskeuzes. “Hoewel er steeds meer plantaardige alternatieven beschikbaar zijn in supermarkten en restaurants, blijft het aanbod van vlees overheersend. Vlees wordt door veel mensen als lekker ervaren en heeft een belangrijke voedingswaarde, wat de overstap naar een plantaardiger dieet bemoeilijkt.”
Toch is een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten van belant voor het verminderen van de milieu-impact van onze voeding, vindt Elemans. “De Gezondheidsraad adviseert een dieet met 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten. Dit zou de milieu-impact met 25 procent verlagen. Ook kleinere porties en hybride vleesproducten, die bestaan uit zowel plantaardige als dierlijke eiwitten, kunnen bijdragen aan een lagere CO2-voetafdruk.”
Om de CO2-voetafdruk van ons voedsel te verlagen is samenwerking in de keten essentieel. Consumenten, supermarkten, overheid en voedingsproducenten moeten samenwerken aan een duurzamere voedselomgeving. Elemans pleit voor minder reclame en promotieacties voor vlees, en duidelijke voorlichtingscampagnes om consumenten te helpen bij het maken van bewustere voedingskeuzes.
Een vleestaks zou volgens Elemans niet nodig zijn als de vleessector zelf de vleesconsumptie weet te verlagen. De vraag is of de sector deze uitdaging aankan, of dat de overheid uiteindelijk toch moet ingrijpen om de consumptie van vlees te verminderen.