Redactie, TPO, 22 november 2024 – Na jaren van economisch herstel, waarin salarissen en pensioenen fors werden verhoogd en infrastructuurprojecten werden opgestart, is de keerzijde nu zichtbaar. De regerende coalitie van de Liberale Partij en de Sociaaldemocraten, die de afgelopen drie jaar voor stabiliteit zorgde, lijkt uit elkaar te vallen. Dit biedt ruimte aan de opkomst van de ultra-nationalistische partij AUR, onder leiding van George Simion, die tweede staat in de peilingen achter premier Marcel Ciolacu (foto onder).
Tijdens recente verkiezingsdebatten op televisie benadrukten alle kandidaten de noodzaak van drastische maatregelen om de financiën van het land te stabiliseren. Hoewel sommige politici zoals premier Ciolacu pleiten voor betere belastinginning en digitalisering zonder belastingverhogingen, waarschuwen economen en bedrijfsleiders dat bezuinigingen en hogere belastingen vrijwel onvermijdelijk zijn.
Ondernemers zoals Felix Patrascanu, oprichter van FAN Courier, een van de grootste koeriersbedrijven van het land, vrezen voor de economische impact van de noodzakelijke maatregelen. “Lagere winst betekent minder investeringen en minder inkomsten voor de staatskas,” zegt Patrascanu. Hij voorziet dat halvering van investeringen een negatieve spiraal kan veroorzaken in een economie die al kampt met hoge inflatie en beperkte groei.
Ook grote internationale spelers zoals Continental AG, die 20.000 werknemers in Roemenië heeft, maken zich zorgen. Zij benadrukken het belang van investeringen in lokale bedrijven en werkgelegenheid om de economische concurrentiepositie te behouden.
De huidige situatie vraagt om rigoureuze hervormingen, maar politieke verdeeldheid en een gefragmenteerd electoraat maken deze taak lastig. Een mogelijkheid is een technocratisch kabinet dat stabiliteit kan bieden in een moeilijke overgangsperiode. Tegelijkertijd moet Roemenië zwaar blijven lenen om zijn verplichtingen na te komen, wat leidt tot de hoogste rentekosten in de regio en druk op de kredietwaardigheid van het land.
Hoewel infrastructuurverbeteringen en economische groei in het verleden de levensstandaard verbeterden, blijft Roemenië een van de armste landen in de EU. Het risico van armoede blijft hoog, en de snel stijgende lonen hebben het tekort aan geschoolde arbeidskrachten vergroot.
Voor de gemiddelde Roemeen draait de verkiezing niet alleen om politieke voorkeur, maar ook om economische overleving. Met een oorlog aan de grens en een onzekere internationale context hangt er veel af van de komende politieke keuzes. Zoals Patrascanu het verwoordt: “We vragen al niet meer om voorspelbaarheid; we weten allemaal dat we op een kruitvat zitten.”
Bron: Bloomberg