Redactie, TPO, 24 november 2024 – In de afgelopen tien maanden werden de noodbedden maar liefst 60.000 keer gebruikt, zo blijkt uit cijfers van het ANP. Asielzoekers werden ‘s avonds laat naar tenten in omliggende plaatsen zoals Zuidwolde en Nieuwe Pekela gebracht, om de volgende ochtend weer te worden opgehaald. Dit intensieve proces legt een zware logistieke en mentale last op het personeel.
Bij haar aantreden in mei trof Lambeck een crisissituatie aan. “De organisatie stond onder hoge druk. In mijn eerste week had ik al een crisisoverleg,” vertelt ze. Volgens haar gaan de verplaatsingen niet alleen ten koste van de asielzoekers, maar ook van de medewerkers. Lambecks voorganger, Johann Velkers, stapte op vanwege de hoge werkdruk en het gebrek aan structurele oplossingen. Hij noemt de situatie absurd: “Je sleepte de hele dag met mensen heen en weer. Het was absurd. Je sleepte de hele dag met mensen heen en weer en dat is een heel ingewikkelde logistieke puzzel.” Door deze crisismodus blijft er bovendien weinig ruimte over voor de begeleiding van asielzoekers in hun traject, een kerntaak van het COA.
Een uitspraak van de rechter in oktober stelde dat het COA meer kan doen om de druk in Ter Apel te verlichten, maar Lambeck benadrukt dat het COA afhankelijk is van medewerking van gemeenten. Door de verharding van het maatschappelijke debat zijn gemeenten terughoudender geworden met het openen van opvangplekken. “Als een gemeente dan nee zegt, moeten we op zoek naar een andere locatie,” aldus Lambeck. Volgens het COA biedt de komst van de spreidingswet de enige hoop op verbetering. Deze wet verplicht gemeenten opvangplekken te creëren en kan volgens Velkers verlichting brengen voor zowel de medewerkers als de asielzoekers, die nu vooral in een overlevingsstand verkeren.
Bron: ANP