Redactie, TPO, 25 november 2024 – “We moeten bezuinigen op wetenschap in Nederland, maar gelukkig kan er ook nog veel wel”, aldus Bruins. “Deze uitvindingen laten je hart sneller kloppen, omdat je meteen snapt hoeveel ze voor ons leven kunnen gaan betekenen. En het mes snijdt aan twee kanten, want onze economie profiteert mee.”
De 54 projecten richten zich op uiteenlopende thema’s, zoals gezondheid, landbouw, voedsel, industrie, klimaat en energie. Een belangrijke voorwaarde voor de financiering is dat de uitvindingen leiden tot innovatieve producten of processen met een direct maatschappelijk nut.
Nanodeeltjes in antibiotica: Wetenschappers van de TU Twente ontwikkelen nanodeeltjes die antibiotica effectiever maken en resistentie helpen voorkomen.
Blaastest voor voedselallergie: Onderzoekers van het LUMC werken aan een blaastest die voedselallergieën zoals lactose-intolerantie kan opsporen.
PFAS zuiveren met champignons: Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gebruiken micro-organismen uit champignonkweek om PFAS uit afvalwater te filteren.
Methaan omzetten in bioplastic: Onderzoekers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen hebben een bacterie ontdekt die methaan uit afvalhopen omzet in een grondstof voor bioplastic.
Betere behandeling voor eierstokkanker: Het biotechbedrijf VitroScan ontwikkelt een test die voorspelt of vrouwen met eierstokkanker goed reageren op chemotherapie.
Minder plastic in ons eten: Wetenschappers van de TU Delft werken aan een biologisch afbreekbare coating voor zaden, die plastic in de bodem en ons voedsel vermindert.
De investering is afkomstig uit het Biotech Booster programma van het Nationaal Groeifonds. Dit programma stimuleert de ontwikkeling van biotechnologie in Nederland, een sector met een groot groeipotentieel.
De geselecteerde projecten krijgen twee tot vier jaar de tijd om hun uitvindingen verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Het ministerie van OCW onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een vervolg op het Biotech Booster programma begin 2025.