Redactie, TPO, 26 november 2024 – Volgens Ishiba bouwt dit voort op de loonstijgingen van 2024, die met gemiddeld 5,1 procent het hoogste niveau in 33 jaar bereikten. Kleinere bedrijven zagen echter een gemiddelde stijging van slechts 4,45 procent, wat het loonverschil tussen grote en kleine ondernemingen benadrukt. De premier dringt erop aan dat ook werknemers van kleinere bedrijven profiteren, aangezien deze sector 70 procent van de werkgelegenheid vertegenwoordigt.
Ondanks de nominale loonstijgingen blijven de reële lonen achter door aanhoudend hoge inflatie. De inflatie in Japan ligt al meer dan 30 maanden boven de doelstelling van 2 procent van de Bank of Japan (BOJ), terwijl reële loongroei in het afgelopen jaar slechts in twee maanden werd geregistreerd.
Om de druk op huishoudens te verlichten, heeft Ishiba’s kabinet vorige week een economisch stimuleringspakket van 142 miljard dollar (ongeveer 135 miljard euro) goedgekeurd. Dit omvat onder andere subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen en directe financiële steun aan lage inkomensgroepen. Daarnaast worden investeringen gestimuleerd om werkomstandigheden bij kleinere bedrijven te verbeteren en eerlijke prijspraktijken in de toeleveringsketen te bevorderen.
Ishiba herhaalt zijn ambitie om het minimumloon te verhogen naar 1.500 yen per uur (circa 9,60 euro) vóór 2030. Hij vraagt zijn ministers om tegen het voorjaar een concreet plan te presenteren om deze doelstelling te versnellen.
Met deze maatregelen hoopt de Japanse regering een positieve economische cyclus te creëren waarin loonstijgingen structureel de inflatie overtreffen.
Bron: Bloomberg