Buitenland

Leger Pakistan krijgt schiettoestemming na dodelijke protesten

26-11-2024 14:41

Aanhangers van Imran Khan’s Pakistan Tehreek-e-Insaf partij op weg naar Islamabad. Foto: Aamir Qureshi/AFP/Getty Images.

In Pakistan heeft de regering het leger opdracht gegeven om te schieten op demonstranten na gewelddadige botsingen waarbij vier soldaten en minstens één demonstrant om het leven zijn gekomen. De protesten eisen de vrijlating van de gevangengenomen voormalige premier Imran Khan.

 

Redactie, TPO, 26 november 2024 – De gewelddadigheden braken uit toen demonstranten, die de vrijlating van Khan eisen, maandagavond de hoofdstad Islamabad binnentrokken. Dit ondanks pogingen van de regering van premier Shehbaz Sharif om de landelijke demonstraties te onderdrukken.

Televisienetwerken melden dat het leger werd ingeschakeld nadat vier parachutisten waren gedood. De regering heeft het leger toestemming gegeven om te schieten op demonstranten. Ministers en leiders van Khans Tehreek-e-Insaf-partij beschuldigen elkaar ervan het geweld te hebben aangewakkerd.

“We hebben terughoudendheid getoond”, zei minister van Binnenlandse Zaken Mohsin Naqvi maandagavond in Islamabad. “Niets weerhoudt ons ervan terug te schieten.”

Zulfi Bukhari, een woordvoerder van Khans politieke beweging, zei dat één demonstrant is gedood en twintig anderen gewond zijn geraakt bij confrontaties met de autoriteiten.

Rode Zone

De autoriteiten geven de aanhangers van Khan, onder leiding van zijn vrouw Bushra Bibi, de schuld van de onrust. Ze wijzen erop dat een politieagent is gedood en meer dan 119 gewond zijn geraakt, terwijl demonstranten politieauto’s in brand hebben gestoken. Naqvi kondigde aan dat de autoriteiten demonstranten in de buurt van de zogenaamde ‘Rode Zone’ van de hoofdstad zullen arresteren. In deze zone bevinden zich belangrijke overheidsgebouwen, het parlement, de residenties van de president en de premier, en ambassades.

De demonstranten blijven oprukken naar de Rode Zone en zijn slechts een paar kilometer verwijderd van de plek waar ze een sit-in willen houden. Ze verzetten zich tegen het traangas van de politie op de Srinagar Highway, die Islamabad verbindt met de internationale luchthaven en het noorden van het land.

Meer dan 150 misdrijven

Khan, een voormalige cricketster, zit al meer dan een jaar in de gevangenis. Hij wordt beschuldigd van meer dan 150 misdrijven, variërend van corruptie tot het aanzetten tot geweld en machtsmisbruik. Deze beschuldigingen hebben betrekking op zijn tijd als premier en de periode nadat hij in april 2022 door het parlement via een motie van wantrouwen uit zijn ambt werd gezet.

De protestmarsen begonnen zondag op aanmoediging van Khan, ondanks een gerechtelijk bevel van vorige week dat zijn partij verbood een sit-in te houden in Islamabad. Dit verbod was ingesteld in verband met een officieel bezoek van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko op maandag. Khan blijft vastzitten, ondanks dat rechtbanken hem in sommige zaken op borgtocht hebben vrijgelaten of zijn straffen hebben opgeschort.

De autoriteiten hebben eerder gezegd dat honderden aanhangers van Khan in verschillende steden zijn gearresteerd tijdens de protesten en schermutselingen. Minister Naqvi meldde dat er ook schotwonden zijn.

Alle onderwijsinstellingen in Islamabad zijn om veiligheidsredenen gesloten. De regering heeft ook de mobiele telefoondiensten in sommige gebieden opgeschort en bijeenkomsten van meer dan vijf personen in de hoofdstad verboden.

Uitdaging voor regering

De protesten vormen een uitdaging voor de regering van Sharif, die zich probeert te concentreren op de herstructurering en hervorming van de zwakke Pakistaanse economie. Dit gebeurt in het kader van een lening- en hervormingsprogramma van het Internationaal Monetair Fonds.

De regering schat dat de onrust de economie dagelijks ongeveer 442 miljoen euro kost, aldus minister van Financiën Muhammad Aurangzeb.

Naast de vrijlating van Khan wil Khans partij, Pakistan Tehreek-e-Insaf, dat de regering van Sharif een nieuwe wet terugdraait die volgens hen de regering de macht geeft zich te mengen in justitiële zaken.

Bron: Bloomberg