Buitenland

Kremlin vergelijkt protesten Georgië met Oranjerevolutie Oekraïne

02-12-2024 12:09

Demonstratie in Tbilisi. Foto: Giorgi Arjevanidze/AFP/Getty Images.

Het Kremlin heeft de protesten in Georgië, die zijn uitgebroken na het besluit van de regering om de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie uit te stellen, vergeleken met de Oranjerevolutie in Oekraïne in 2004. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov proberen de demonstranten in Georgië eenzelfde scenario te creëren door de regering omver te werpen.

 

Redactie, TPO, 2 december 2024 – Peskov beschuldigt de demonstranten ervan de wet te overtreden door de politie aan te vallen. Hij benadrukt dat de Georgische regering de situatie probeert te stabiliseren en de rust te laten wederkeren.

De regeringspartij Georgische Droom, opgericht door miljardair Bidzina Ivanishvili (foto onder), won in oktober de parlementsverkiezingen. De oppositie beweert echter dat er sprake is geweest van fraude.

Protesten geëscaleerd

De protesten in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, zijn de afgelopen dagen geëscaleerd. De politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet om de demonstranten uiteen te drijven. De demonstranten eisen dat de regering haar pro-Russische koers verandert en de onderhandelingen met de EU hervat. President Salome Zourabichvili heeft de protesten gesteund en het besluit van de regeringspartij een “Russische speciale operatie” genoemd.

De Europese Unie heeft zich solidair verklaard met de demonstranten. De nieuwe hoogste diplomaat van de EU, Kaja Kallas, heeft gezegd dat de acties van de regeringspartij “directe gevolgen” zullen hebben voor de EU. De Verenigde Staten hebben hun strategische partnerschap met Georgië opgeschort vanwege de “antidemocratische acties” van de regeringspartij.

Kremlin vreest scenario Oekraïne

De Russische vergelijking met de Oranjerevolutie in Oekraïne is opvallend. Tijdens die revolutie gingen Oekraïners massaal de straat op om te protesteren tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovytsj. Uiteindelijk slaagden zij erin om hem af te zetten en een pro-westerse regering te installeren.

Het Kremlin lijkt te vrezen dat een soortgelijk scenario zich in Georgië zal voltrekken. Georgië is een voormalige Sovjetrepubliek met sterke historische banden met Rusland. De huidige regering van Georgië wordt beschuldigd van het aanhalen van de banden met Moskou en het afbreken van de banden met het Westen.

De protesten in Georgië illustreren de groeiende spanningen tussen Rusland en het Westen. Terwijl Rusland zijn invloedssfeer probeert uit te breiden, zoeken veel voormalige Sovjetrepublieken toenadering tot de EU en de NAVO.

Bron: ANP/Bloomberg