Buitenland

Franse regering valt na samenwerking Le Pen met links

05-12-2024 08:30

Michel Barnier tijdens het debat over de motie van wantrouwen. Foto: Bloomberg.

In Frankrijk is de regering van premier Michel Barnier na slechts drie maanden gevallen. Een meerderheid in de Nationale Vergadering stemde woensdag in met een motie van wantrouwen tegen zijn kabinet. De onverwachte samenwerking tussen Marine Le Pen’s Rassemblement National en een linkse coalitie leidde tot de val van de regering. Voor het eerst in meer dan zestig jaar tijd struikelt een Franse regering over een motie van wantrouwen.

 

Redactie, TPO, 5 december 2024 – De problemen ontstonden over de begroting voor 2025, waarin belastingverhogingen en bezuinigingen van naar schatting 55 miljard euro werden voorgesteld. Het doel was om het begrotingstekort terug te brengen van 6,1 procent van het bruto binnenlands product dit jaar naar 5 procent in 2025. Barnier waarschuwde vooraf dat het verwerpen van de begroting zou leiden tot financiële onrust en een verdere verslechtering van de Franse economie. “Deze motie maakt alles ingewikkelder,” verklaarde hij voor de stemming.

Politieke chaos

De val van het kabinet laat Frankrijk achter in een staat van onzekerheid. President Emmanuel Macron moet nu een nieuwe premier benoemen, maar hiervoor is geen grondwettelijke deadline. Totdat een opvolger is aangewezen, blijft het kabinet-Barnier in een waarnemend vermogen aan de macht. Het gebruik van noodwetgeving stelt de regering in staat om belastingen te innen en minimale uitgaven te doen, maar het gebrek aan politieke stabiliteit bemoeilijkt het opstellen van een nieuwe begroting.

Volgens Macron zal hij zijn termijn, die loopt tot 2027, uitzitten. Maar de president staat voor een enorme uitdaging: het parlement is verdeeld in drie blokken die fel tegenover elkaar staan. Naast de centrumpartij van Macron bestaat het parlement uit een sterke rechtse fractie onder leiding van Le Pen en een brede linkse alliantie. Nieuwe verkiezingen zijn voor juli 2025 niet mogelijk, waardoor de huidige verhoudingen voorlopig onveranderd blijven.

Financiële gevolgen

De politieke instabiliteit heeft ook economische gevolgen. Franse staatsobligaties hebben hun risicopremie zien stijgen ten opzichte van andere Europese landen, zoals Duitsland en Spanje. Investeerders vrezen dat het begrotingstekort verder zal oplopen. Minister van Financiën Antoine Armand waarschuwt dat de huidige situatie kan leiden tot belastingverhogingen voor huishoudens en het stopzetten van geplande uitgaven, zoals investeringen in veiligheid en landbouw.

Marine Le Pen als machtsfactor

Marine Le Pen (foto onder) positioneert zich als een belangrijke machtsfactor in de Franse politiek. Na de stemming verklaarde zij bereid te zijn samen te werken met een nieuwe regering, mits haar partij betrokken wordt bij de opstelling van een nieuwe begroting. “De huidige begroting was giftig voor de Franse samenleving,” stelde ze in een televisie-interview. Le Pen voert daarnaast de druk op Macron op om zelf af te treden, maar de president geeft aan vast te houden aan zijn ambtstermijn.

Opvolger zoeken

De president moet nu een nieuwe premier benoemen die een kabinet kan samenstellen en een begroting voor 2025 kan presenteren. Namen die circuleren als mogelijke opvolger zijn onder meer François Bayrou, een ervaren centrumpoliticus, en Sébastien Lecornu, de huidige minister van Defensie. De politieke impasse en economische uitdagingen maken de opdracht zwaar: de nieuwe premier moet snel een werkbare coalitie smeden in een sterk verdeeld parlement.

Macron houdt deze donderdagavond een toespraak waarin hij zijn plannen uiteenzet. Barnier heeft donderdagochtend zijn ontslag aangeboden.

Bron: Bloomberg