Redactie, TPO, 8 december 2024 – De opmars van HTS, een militante groep die zich in 2016 losmaakte van al-Qaeda, verliep razendsnel. Zaterdagavond namen de rebellen Damascus in, slechts enkele uren nadat ze de strategische stad Homs, zo’n 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad, hadden veroverd. Ook andere delen van Syrië, waaronder gebieden in het noorden bij de Turkse grens en in het zuiden, zijn nu in handen van verschillende rebellengroepen.
In Damascus vierden bewoners op straat het einde van het regime, dat breed werd verafschuwd. HTS-leider Ahmed al-Sharaa, bekend als Abu Mohammed al-Jolani, riep de overgebleven Syrische regeringstroepen in de hoofdstad op zich over te geven. Premier Mohammad Ghazi al-Jalali blijft voorlopig aan als premier tot een officiële machtsoverdracht kan plaatsvinden.
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is Assad met een vliegtuig uit Damascus gevlucht. Waar hij zich bevindt, is onduidelijk. De laatste dagen zou Assad vergeefse pogingen hebben ondernomen om via diplomatieke kanalen steun te krijgen van de Verenigde Staten. Tegelijkertijd gaf hij het bevel om zijn troepen terug te trekken naar Damascus, waardoor grote delen van Syrië, waaronder Aleppo en Hama, snel in handen van rebellen vielen.
De situatie in Syrië wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd. De Amerikaanse president Joe Biden en zijn opvolger Donald Trump hebben aangegeven zich niet te willen mengen in de Syrische ontwikkelingen. Trump schreef op sociale media dat “deze strijd niet de onze is” en bevestigde dat Assad het land heeft verlaten.
Israël, dat grenst aan Syrië, heeft extra troepen ingezet bij de Golanhoogten. Hoewel de val van Assad als een verzwakking van Iran wordt gezien, waarschuwt de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties dat de opkomst van groepen als HTS risico’s met zich meebrengt.
De val van Assad leidt tot speculaties over de toekomst van Syrië. Freddy Khoueiry, veiligheidsexpert bij adviesbureau RANE, verwacht dat rivaliserende rebellenfacties zullen strijden om de macht, wat kan leiden tot een langdurige instabiele situatie.
Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn volgens schattingen tussen de 300.000 en 500.000 mensen omgekomen. Meer dan tien miljoen mensen zijn ontheemd geraakt, met velen die naar het buitenland zijn gevlucht. De situatie blijft onzeker, terwijl buitenlandse machten proberen invloed uit te oefenen op het post-Assad tijdperk.
Bron: Bloomberg