Buitenland

Europa en Trump op ramkoers over regelgeving voor Big Tech

09-12-2024 16:27

Elon Musk en Donald Trump. Foto: Brandon Bell/Getty Images.

De Europese Unie zet haar strenge aanpak van grote Amerikaanse technologiebedrijven voort, wat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump voor een lastig dilemma stelt: steunt hij de Amerikaanse techindustrie of houdt hij vast aan zijn kritiek op Europa?

 

Redactie, TPO, 9 december 2024 – Komende maanden kunnen bedrijven als Apple, Google, Meta en X (voorheen Twitter) forse boetes tegemoetzien of zelfs te maken krijgen met verplichte desinvesteringen. De Europese regelgeving, zoals de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA), is bedoeld om oneerlijke concurrentie aan te pakken en sociale-mediaplatforms verantwoordelijk te houden voor schadelijke inhoud.

Strafmaatregelen dreigen

De regelgeving kan leiden tot boetes tot zes procent van de wereldwijde omzet van bedrijven zoals X. Dit platform, eigendom van Trump-adviseur Elon Musk, wordt onderzocht vanwege het onvoldoende aanpakken van illegale inhoud. Musk investeerde meer dan tweehonderd vijfenzestig miljoen euro in Trump’s campagne en onderhoudt nauwe banden met de president, wat de Europese aanpak politiek gevoelig maakt.

Apple wordt ondertussen opnieuw onder de loep genomen, onder meer voor misbruik van zijn dominante positie met de App Store. Eerdere EU-boetes aan Apple omvatten een belastingvordering van dertien miljard euro en een concurrentieboete van bijna twee miljard euro. Hoewel Trump goede relaties heeft met Apple-CEO Tim Cook, heeft hij kritiek geuit op Europese pogingen om Amerikaanse bedrijven financieel te belasten.

Google en Meta in het vizier

Google staat centraal in een antitrustonderzoek dat mogelijk leidt tot opsplitsing van het bedrijf, terwijl Meta te maken heeft met meerdere onderzoeken en een boete van bijna achthonderd miljoen euro voor concurrentiebeperkend gedrag. Ook worden hun methoden om gebruikersdata te verzamelen en beschermen onderzocht.

De Europese Commissie benadrukt dat de maatregelen niet specifiek gericht zijn tegen Amerikaanse bedrijven. Trump heeft echter laten weten dat hij Europese regulering als een aanval op Amerikaanse belangen ziet. Experts waarschuwen dat dit de trans-Atlantische relaties kan belasten. “Trump beschikt over veel machtsmiddelen, zoals handelstarieven en defensie,” stelt Cristina Caffarra van het Competition Policy Research Network.

Met stevige regelgeving aan Europese zijde en een uitgesproken Trump in het Witte Huis, lijken verdere conflicten onvermijdelijk.

Bron: Bloomberg