Redactie, TPO, 13 december 2024 – Parastoo Ahmadi gaf woensdag een online concert met haar band, getiteld ‘Een denkbeeldig concert’. Het concert werd gestreamd via YouTube, er was geen publiek bij aanwezig. In Iran mogen vrouwen niet solo zingen in het openbaar en livestreams van evenementen die niet via de staatsomroep worden uitgezonden, zijn zeldzaam.
De Iraanse justitie neemt nu maatregelen tegen Ahmadi, nadat er een zaak tegen haar is aangespannen bij een rechtbank in Teheran. Volgens het staatspersbureau Mizan Online had haar optreden niet de vereiste toestemming en “voldeed het niet aan de wettelijke en culturele normen van het land”.
Mizan, dat eigendom is van de Iraanse rechterlijke macht, heeft niet bekendgemaakt of Ahmadi is gearresteerd of welke straf haar boven het hoofd hangt.
In an act of extraordinary courage, Iranian female singer Parastoo Ahmadi live-streamed herself singing without the mandatory hejab in a Tehran caravanserai, risking years of imprisonment. Another crack in the foundations of Iran’s rotting theocracy. pic.twitter.com/uHuiVCgVKV
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) December 12, 2024
Muziek, muziekinstrumenten en muzikale optredens worden in Iran streng gecontroleerd sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Concerten zijn vaak beperkt tot Perzische klassieke muziek of instrumentale recitals. Sociale media zijn voor vrouwelijke zangers een belangrijk middel geworden om publiek te vinden en hun talenten te laten zien, ondanks het risico om gearresteerd te worden.
“Ik ben Parastoo, een vrouw die wil zingen voor de mensen van wie ik hou”, schreef Ahmadi op haar YouTube-kanaal. “Dit is een recht dat ik niet kan negeren: zingen voor het land waar ik zo veel van hou.”
Ahmadi’s vervolging komt op een moment dat de Islamitische Republiek te maken heeft met toenemende onvrede onder de bevolking, zowel over de economische problemen als over de strenge sociale wetten, met name de wetten die vrouwen verplichten hun haar te bedekken en in het openbaar lange, loszittende kleding te dragen.
Het Iraanse parlement heeft vorige week een nieuwe wet aangenomen die strengere straffen en boetes oplegt aan vrouwen die ervan worden beschuldigd zich niet gepast te kleden in het openbaar. De wet is een reactie op de protesten van 2022, waarbij miljoenen Iraniërs de straat op gingen na de dood van Mahsa Amini. Amini stierf in hechtenis nadat ze was gearresteerd omdat ze zich naar verluidt niet aan de islamitische kledingvoorschriften had gehouden.
De protesten, die hardhandig werden neergeslagen door de veiligheidstroepen, waren de eerste grote openbare kritiek op de Iraanse wetten over vrouwenkleding sinds de revolutie.
De Iraanse president Masoud Pezeshkian, een hervormer, heeft kritiek geuit op de nieuwe wet. Hij zei dat deze waarschijnlijk de “nationale harmonie” zal schaden en dat de wet herzien moet worden. De wet werd voorgesteld onder zijn voorganger, de hardliner Ebrahim Raisi, die eerder dit jaar op 19 mei omkwam bij een helikoptercrash in een oostelijke provincie van het land.
De Iraanse president Masoud Pezeshkian. Foto: Jeenah Moon/Bloomberg.
Terwijl Iran worstelt met onvrede in eigen land, heeft het ook een reeks tegenslagen geleden in het escalerende conflict in het Midden-Oosten. De gevechten van Israël met terreurorganisaties Hezbollah en Hamas, proxies van Iran, hebben beide groepen ernstig verzwakt. Ook geeft de val van de Syrische president Bashar al-Assad afgelopen weekend de Islamitische Republiek een belangrijke bondgenoot gekost.
Bron: Bloomberg.