Buitenland

Steun Zuid-Koreaanse president bereikt dieptepunt te midden van politieke chaos

13-12-2024 14:06

Protestmars tegen Yoon Suk Yeol in Seoul. Foto: Jean Chung/Bloomberg.

De populariteit van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol is gedaald naar het laagste niveau sinds zijn aantreden op 10 mei 2022. Dit blijkt uit een peiling van Gallup Korea die vrijdag is gepubliceerd. Slechts 11 procent van de Zuid-Koreanen steunt de president, een daling van 5 procentpunt ten opzichte van de week ervoor. Driekwart van de ondervraagden vindt dat Yoon moet worden afgezet.

 

Redactie, TPO, 13 december 2024 – De dalende populariteit van Yoon komt na een roerige week waarin hij tijdens een televisietoespraak de militaire noodtoestand afkondigde en vervolgens weer introk. Deze beslissing leidde tot veel kritiek en een nieuwe afzettingsprocedure vanuit de oppositie.

Volgens de president was het afkondigen noodzakelijk om het land te beschermen tegen “communistische dreigingen uit het noorden.” Veel Zuid-Koreanen zien dit echter als een wanhoopsdaad om zijn macht te behouden. Yoon kampt al met een lage populariteit door de zwakke economie en corruptieschandalen. Ook verloor hij de afgelopen maanden steeds meer grip, terwijl de oppositie dit jaar een parlementaire meerderheid behaalde.

Steun voor afzetting Yoon groeit binnen eigen partij

De stemming over de afzetting vindt waarschijnlijk zaterdag plaats en de kans dat deze wordt aangenomen, lijkt groter dan bij de vorige stemming. Meer parlementsleden van Yoons eigen partij, People Power Party, hebben aangegeven de motie te zullen steunen.

Oppositieleider Lee Jae-myung roept parlementsleden van de regeringspartij op om zich aan te sluiten bij de poging om Yoon af te zetten: “Alleen door afzetting kan er snel en veilig een einde komen aan deze chaos. De geschiedenis zal zich uw keuze herinneren.”

Volgens de peiling is de afkondiging van de noodtoestand de belangrijkste reden voor Yoons impopulariteit. 49 procent van degenen die een negatief beeld van Yoon hebben, noemt dit als reden. Andere redenen zijn de staat van de economie en een gebrek aan competentie.

Yoon verdedigt zijn beslissing om de noodtoestand af te kondigen en belooft zich te verzetten tegen de aanklacht.

Gevolgen voor toerisme

De politieke onrust heeft ook gevolgen voor de Zuid-Koreaanse economie en het toerisme. De Zuid-Koreaanse beurs herstelde zich vrijdag weliswaar van de verliezen die waren veroorzaakt door de afkondiging van de noodtoestand, maar er zijn zorgen over de impact op het toerisme.

De Zuid-Koreaanse regering probeert toeristen gerust te stellen en benadrukt dat het land veilig is om te bezoeken. Cultuurminister Yu In-Chon geeft aan dat er zorgen zijn over een mogelijke daling van het aantal toeristen. “We proberen de situatie te stabiliseren door informatie te verstrekken, brieven te sturen naar diplomaten en te communiceren met buitenlandse reisorganisaties”, aldus Yu.

Ondanks de inspanningen van de regering zijn er signalen dat toeristen, met name uit China, Zuid-Korea voorlopig mijden. Bloomberg Intelligence verwacht dat het aantal Chinese toeristen in het eerste kwartaal van volgend jaar met 19 procent zal dalen. Ook in de medische sector, waar Zuid-Korea een belangrijke speler is, zijn er zorgen over de gevolgen van de politieke onrust.

Bron: Bloomberg