Redactie, TPO, 14 december 2024 – In het parlement, dat 300 zetels telt, stemden 204 leden voor de afzetting. Premier Han Duck-soo neemt voorlopig de taken van Yoon over totdat het Constitutionele Hof zich binnen 180 dagen uitspreekt over de motie. Als het hof het ontslag bekrachtigt, worden binnen 60 dagen nieuwe presidentsverkiezingen gehouden.
Het was 3 december de eerste keer sinds de democratische hervormingen van de jaren tachtig dat een president de staat van beleg uitriep. De actie van Yoon leidde tot brede kritiek in het land en zorgde voor instabiliteit op financiële markten.
Yoon verdedigde zijn beleid in een verklaring: “Hoewel ik nu misschien stop, mag de reis naar de toekomst die ik de afgelopen tweeënhalf jaar met de mensen heb afgelegd, nooit worden stopgezet.”
De president kwam in 2022 aan de macht na de krapste verkiezingswinst in de geschiedenis van Zuid-Korea. Hij stond internationaal bekend als een betrouwbare bondgenoot van democratieën, maar in eigen land verloor hij steun door controversiële maatregelen zoals het afschaffen van het genderministerie. Ook zijn verhoudingen met de pers waren gespannen.
Het Constitutionele Hof moet nu oordelen over de rechtsgeldigheid van de afzettingsprocedure. Voor een definitieve beslissing zijn zes van de zeven aanwezige rechters nodig. Hoewel het hof nog drie openstaande vacatures heeft, verklaarde een woordvoerder dat de beoordeling gewoon doorgaat.
Premier Han, die bekend staat als centrist en ervaring heeft met regeren onder zowel conservatieve als liberale kabinetten, roept op tot rust. Hij houdt binnenkort een nationale toespraak en benadrukt dat stabiliteit in deze overgangsperiode van groot belang is.
De oppositieleider Lee Jae-myung, die aan het hoofd staat van de Democratische Partij, lijkt de grootste kanshebber om Yoon op te volgen. Een recente peiling van Gallup Korea toont dat 29 procent van de respondenten Lee steunt als de volgende president. Lee pleit voor een zachtere koers richting Noord-Korea, hogere belastingen voor grote bedrijven en meer sociale voorzieningen.
Tegelijkertijd kampt Lee met juridische problemen; hij is recent veroordeeld voor het schenden van kieswetten en heeft beroep aangetekend. Zijn belangrijkste rivaal is Han Dong-hoon, leider van Yoons regerende partij, die steun geniet van 11 procent van de kiezers.
Met deze ontwikkelingen blijft Zuid-Korea, een belangrijke democratie en economische speler in Azië, in de internationale schijnwerpers staan. Zoals Leif-Eric Easley, professor aan de Ewha Universiteit in Seoul, opmerkt: “De democratie van Zuid-Korea werkt, maar biedt ook lessen voor andere landen.”
Bron: Bloomberg