Redactie, TPO, 16 december 2024 – De Koerden, gesteund door de Verenigde Staten, strijden in het noordoosten van Syrië tegen door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA). Ze beschuldigen Turkije ervan de spanningen verder op te stoken door voormalige terroristen van Islamitische Staat (IS) te steunen die onder een nieuwe vlag opereren. Zij stellen dat deze terroristen betrokken zijn bij aanvallen op strategische steden zoals Kobani, dat aan de Turkse grens ligt en in 2014 het toneel was van hevige gevechten tussen Koerdische milities en IS.
Turkije laat op zijn beurt weten dat het samen met de – door de terreurorganisatie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) benoemde – Syrische overgangsregering werkt aan de ontmanteling van Koerdische milities. De milities worden door Ankara gezien als een bedreiging vanwege hun banden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die al decennialang een gewapende campagne voert tegen de Turkse staat. De PKK staat op de terreurlijst van onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en tal van andere landen.
De Turkse minister van Defensie Yasar Guler verklaart dat “de terreurgroep PKK/YPG geen toekomst heeft in Syrië” en dringt erop aan dat zware wapens worden ingeleverd en buitenlandse strijders het land verlaten.
Rusland heeft de afgelopen weken ongeveer 400 militairen teruggehaald uit Syrië, met name uit de regio rond Damascus. Dit meldt de Financial Times op basis van bronnen binnen HTS. Russische troepen, die voorheen het regime van de verdreven Syrische president Bashar al-Assad steunden, zouden in konvooien naar een luchtmachtbasis zijn gereden om vervolgens naar Rusland te worden gevlogen.
Videobeelden bevestigen het vertrek van tientallen militaire voertuigen.
De Russische president Vladimir Poetin op de Russische militaire vliegbasis in Khmeimim, Syrië, in 2017. Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images.
Het Kremlin heeft nog geen besluit genomen over de toekomst van zijn militaire bases in Syrië, waaronder een marinebasis in Tartus en een luchtmachtbasis nabij Jableh. Volgens regeringswoordvoerder Dmitri Peskov wordt momenteel overlegd met de nieuwe Syrische autoriteiten over veiligheidsgaranties. Tot op heden blijven de bases operationeel.
De Europese Unie zet stappen om de dialoog met het nieuwe leiderschap in Syrië te starten. EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft een topdiplomaat naar Damascus gestuurd om het contact te leggen. Volgens Kallas, die eerder in Jordanië overleg voerde met Arabische landen, Turkije en de Verenigde Staten, is het van groot belang dat internationale betrokkenheid bij Syrië gecoördineerd verloopt.
EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Foto: Peter Kollanyi/Bloomberg.
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken daarnaast welke voorwaarden gesteld worden aan verdere samenwerking met Syrië. Kallas benadrukt dat de EU geen vacuüm kan laten ontstaan in een regio die decennialang door conflicten is geteisterd. “We willen een stabiel en vreedzaam Syrië,” aldus Kallas.
Bron: Bloomberg