Buitenland

Trump: Turkije speelt sleutelrol in Syrië na val Assad

17-12-2024 12:47

Erdogan
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Presidential Press Service via AP.

Turkije speelt een bepalende rol in de toekomst van Syrië na de val van het regime van Bashar al-Assad. Dat zegt Donald Trump. Hij prijst de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en diens militaire macht.

 

Redactie, TPO, 17 december 2024 – “Ik geloof dat Turkije de sleutel is,” antwoordt Trump op de vraag welke buitenlandse mogendheden invloed zullen uitoefenen op de toekomst van Syrië. Hij omschrijft Erdogan als “een zeer slimme man” met een “grote militaire macht”.

Trump suggereert dat Turkije betrokken was bij de val van het Assad-regime door steun te verlenen aan groepen zoals Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een islamistische organisatie die eerder deze maand een snelle opmars richting Damascus leidde. Hij beschrijft deze gebeurtenis als een “onvriendelijke overname zonder veel verlies van mensenlevens”.

Ankara ontkent betrokkenheid bij de val van het regime, maar blijft een belangrijke speler die streeft naar invloed in Syrië, naast Israël en de VS. Turkse functionarissen hopen op betere samenwerking in de regio met de VS, een NAVO-bondgenoot, onder het presidentschap van Trump.

Communciatie met terroristische HTS

HTS wordt door zowel de Verenigde Staten als Turkije en de Verenigde Naties als een terroristische organisatie beschouwd. Desondanks hebben deze partijen sinds de val van Assad communicatiekanalen met HTS geopend.

De VS hebben lange tijd vertrouwd op de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) als voornaamste partner in de strijd tegen Islamitische Staat, ondanks sterke bezwaren van Turkije. De Koerdische YPG-milities, die door Turkije worden gezien als een verlengstuk van de verboden PKK, vormen een belangrijk onderdeel van de SDF. Hoewel Washington de PKK als terroristische organisatie beschouwt, geldt dit niet voor de YPG.


Syrisch-Koerdische strijders. Foto: Delil Souleiman/AFP/Getty Images.

Sinds de val van Assad zijn er aanhoudende confrontaties tussen de SDF en het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger. Turkije eist het ontwapenen van de YPG en het vertrek van buitenlandse strijders uit Syrië. De Turkse minister van Defensie, Yasar Guler, verklaarde zaterdag dat de nieuwe Syrische regering het standpunt van Ankara deelt over het ontmantelen van Koerdische strijdkrachten.

HTS: één leger

De leider van HTS -en nu de nieuwe leider van Syrië- Ahmed al-Sharaa, laat dinsdag weten één leger te maken van alle strijders die het regime van Bashar al-Assad ten val brachten. Hij zegt dat hij “de verschillende gewapende strijdgroepen gaat ontbinden en de strijders op gaat nemen in een nationaal leger en dan zullen ze onder het ministerie van Defensie vallen”. Al-Sharaa heeft de militairen van het leger van Assad al van hun functie ontheven.


Syrische rebellen in Damascus. Foto: Omar Haj Kadour/AFP/Getty Images.

HTS heeft jihadistische wortels en is slechts een van de reeks kleine extremistische soennitische strijdgroepen die in Syrië actief zijn, naast de Koerdische milities en meer seculiere groepen.

Al-Sharaa sprak met vertegenwoordigers van de Druzen, een kleine bevolkingsgroep die zich door soennitische radicalen bedreigd voelt. De nieuwe leider zegt dat er “een sociaal contract moet komen waarmee de verschillende etnische groepen samenleven”.

Bron: ANP/Bloomberg