Economie

Belangrijkste financiële veranderingen vanaf 1 januari op een rij

19-12-2024 09:17

Illustratiefoto @Freepik

De plannen van het kabinet voor het komende jaar zorgen er volgens het Centraal Planbureau (CPB) voor dat alle inkomensgroepen gemiddeld genomen financieel iets vooruitgaan.

 

Redactie, TPO, 19 december 2024 – Hier zijn de belangrijkste veranderingen vanaf 1 januari en hun effecten op de portemonnee samengevat:

Inkomstenbelasting, minimumloon en huren

  • Door de herinvoering van een derde schijf in de inkomstenbelasting gaan alle werkenden minder belasting betalen over het eerste deel van hun inkomen tot 38.441 euro. Voor de laagste inkomens wordt dit voordeel deels gecompenseerd door een verlaging van de algemene heffingskorting.
  • Het wettelijk minimumloon stijgt met de gemiddelde ontwikkeling van de cao-lonen en gaat van 13,68 euro naar 14,06 euro bruto per uur. Hieraan gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW en WIA, stijgen eveneens.
  • De huren in de vrije sector mogen volgend jaar maximaal 4,1 procent stijgen, terwijl voor middenhuur een maximale huurstijging van 7,7 procent geldt. Dit is bedoeld om huurders in verschillende segmenten meer duidelijkheid te geven over hun woonlasten.

Kinderopvang, schijnzelfstandigheid en kansspelprijzen

  • Werkende ouders krijgen meer financiële ondersteuning voor kinderopvang. Zowel de vergoeding voor de kinderopvangkosten als de maximale uurprijs die vergoed wordt, wordt verhoogd. Daarnaast stijgen het kindgebonden budget en de kinderbijslag, wat gezinnen extra financiële ruimte biedt.
  • De Belastingdienst gaat de regels tegen schijnzelfstandigheid weer volledig handhaven. Dit betekent dat werkgevers naheffingen riskeren als ze zzp’ers inzetten voor werk dat eigenlijk in loondienst zou moeten gebeuren. In 2024 worden op aandringen van de Tweede Kamer nog geen boetes opgelegd.
  • Tot slot stijgt de belasting op kansspelprijzen boven 449 euro van 30,5 procent naar 34,2 procent. Dit geldt voor prijzen gewonnen in loterijen, casino’s of andere kansspelen. Hiermee wil het kabinet extra belastinginkomsten genereren.

Bron: CPB