Redactie, TPO, 20 december 2024 – De Verenigde Staten zijn wereldwijd de grootste producent van ruwe olie en de grootste exporteur van vloeibaar aardgas (LNG). Kopers van LNG, waaronder de EU en Vietnam, hebben al aangegeven meer brandstof uit de VS te willen kopen, mede om de dreiging van importheffingen af te wenden.
Oliewinning in Midland, Texas. Foto: Anthony Prieto/Bloomberg.
De EU-functionarissen en lidstaten bereiden zich al sinds de verkiezingsoverwinning van de aanstaande president vorige maand voor op een handelsoffensief. In 2017 werd de EU verrast toen de toenmalige president, onder verwijzing naar nationale veiligheidsbelangen, importheffingen instelde op Europees staal en aluminium. Sindsdien heeft de EU haar handelsdoctrine opnieuw vormgegeven en haar instrumentarium uitgebreid, waardoor ze nu over een reeks opties beschikt om dwingende handelspraktijken tegen te gaan.
“We zijn goed voorbereid op de mogelijkheid dat de situatie verandert met een nieuwe Amerikaanse regering”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock na een bijeenkomst van de Groep van Zeven in Italië eind november. “Als de nieuwe Amerikaanse regering een ‘America First’-beleid voert op het gebied van klimaat of handel, dan zal ons antwoord ‘Europa verenigd’ zijn.”
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen opperde vorige maand dat import uit de VS het verbruik van Russisch LNG in de EU zou kunnen vervangen. “LNG is een van de onderwerpen die we hebben besproken”, zei Von der Leyen na een telefoongesprek met de aanstaande president. “We krijgen nog steeds veel LNG via Rusland, uit Rusland. En waarom zouden we het niet vervangen door Amerikaans LNG, dat goedkoper is en onze energieprijzen verlaagt?”
De VS zijn al de grootste leverancier van LNG aan Europa, maar de import uit Rusland staat nog steeds stevig op de tweede plaats. EU-functionarissen zoeken naar manieren om de rol van Moskou te beperken terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt. Russische pijpleidinggas en LNG vallen grotendeels buiten het bereik van sancties. De EU onderzoekt volgende maand mogelijke maatregelen wanneer ze een nieuw sanctiepakket bespreken.
De EU heeft zich echter voorbereid op de mogelijkheid dat het in een handelsoorlog met Washington belandt. Het nieuwe anti-dwanginstrument van de EU versterkt de handelsverdediging en stelt de Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, in staat om importheffingen of andere strafmaatregelen op te leggen als reactie op politiek gemotiveerde handelsbeperkingen.
De EU heeft ook een verordening aangenomen over buitenlandse subsidies. Deze verordening stelt de Commissie onder meer in staat om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven die oneerlijke staatssubsidies ontvangen, deelnemen aan openbare aanbestedingen of fusie- en overnamedeals in de EU.
Donald Trump heeft meerdere grieven tegen de EU. Zo heeft hij kritiek op Europa omdat het volgens hem te weinig uitgeeft aan defensie en vanwege het handelstekort tussen de VS en de EU. Eerder noemde hij Brussel, de zetel van de EU-instellingen, een ‘hellhole’. Onlangs zei hij tegen een NAVO-lidstaat dat hij Rusland “zou laten doen wat ze maar willen” als het land niet aan de defensie-uitgaven zou voldoen.
De aanstaande president dreigt met importheffingen tegen landen van China tot Canada. Hij richt zich vooral op landen die een handelstekort hebben met de VS. Europa is al de belangrijkste bestemming voor Amerikaans LNG, met meer dan de helft van de leveringen die vorig jaar naar het continent gingen. De VS zijn de afgelopen tien jaar ook een belangrijke exporteur van ruwe olie geworden. Ze exporteren lichte en middeldichte soorten naar Canada en naar landen in Europa en Azië.
Bron: Bloomberg