Binnenland

Kabinet keurt strengere asielwetten goed, nieuwe asielwetgeving moet instroom beperken

21-12-2024 11:49

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV). Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met drie wetsvoorstellen van minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) die het asielbeleid aanzienlijk aanscherpen. Deze voorstellen omvatten de invoering van een tweestatussysteem voor asielzoekers, het afschaffen van verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd en het beperken van gezinshereniging.

 

Redactie, TPO, 21 december 2024 – Het voorgestelde tweestatussysteem verdeelt asielzoekers in twee categorieën, afhankelijk van de situatie in hun land van herkomst. Daarnaast worden permanente verblijfsvergunningen afgeschaft; in plaats daarvan krijgen erkende vluchtelingen tijdelijke verblijfsvergunningen met een geldigheidsduur van drie jaar. Het doel is dat zij terugkeren zodra de situatie in hun thuisland als veilig wordt beoordeeld.

Beperkingen op gezinshereniging

De nieuwe wetgeving beperkt ook de mogelijkheden voor gezinshereniging. Volwassen kinderen en ongehuwde partners komen niet langer in aanmerking voor hereniging met familieleden die in Nederland verblijven. Deze maatregel is bedoeld om de instroom van asielzoekers te verminderen en de druk op voorzieningen zoals huisvesting, zorg en onderwijs te verlagen.

Vervolgtraject

De wetsvoorstellen zijn nu ter advisering voorgelegd aan de Raad van State en zullen daarna worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. Minister Faber toont zich tevreden met deze stap en heeft vertrouwen in een positief vervolg van haar plannen. Eerder stuitten haar voorstellen echter op kritiek van onder andere de Raad van State, advocaten en de Raad voor de rechtspraak, die vrezen voor een toename van de werkdruk en juridische procedures.

Eerdere pogingen van minister Faber om via staatsnoodrecht het aantal asielzoekers te verminderen mislukten, mede door verzet in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. De huidige wetsvoorstellen zijn een vervolg op het coalitieakkoord van oktober 2024, waarin strengere asielmaatregelen werden afgesproken zonder gebruik te maken van noodrecht.

NSC kritisch

Binnen de coalitie is met name de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) kritisch over de asielplannen. Minister Faber staat echter open voor discussie en benadrukt dat kritiek mag en dat zij eventuele aanpassingen zal bespreken met haar collega’s in de ministerraad.

Bron: ANP