Redactie, TPO, 26 december 2024 – De politie kreeg woensdag rond 05.00 uur een melding over het overlijden van de oud-president. Bij aankomst bij zijn woning in Leonsberg verklaarde een van de bewoners dat onbekenden het lichaam hadden gebracht vanuit een niet nader genoemde locatie. Een door de politie ingeschakelde arts constateerde geen sporen van een misdrijf op het lichaam. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels opdracht gegeven het stoffelijk overschot in beslag te nemen voor nader onderzoek.
Ingrid Bouterse-Waldring, de weduwe van de oud-president, heeft via Facebook laten weten geen condoleancebezoek aan huis te willen ontvangen. Ze bedankt wel voor de getoonde steun en vraagt mensen de officiële berichtgeving te volgen voor meer informatie. Sinds de verdwijning van haar man was zij politiek actief binnen zijn Nationale Democratische Partij.
Het Nederlandse kabinet heeft besloten geen officiële condoleance uit te brengen. Premier Dick Schoof beperkt zich tot een steunbetuiging aan “alle Surinamers” en noemt specifiek de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden. De relatie tussen Bouterse en Nederland was al decennia gespannen, mede door zijn veroordeling in 1999 door het gerechtshof in Den Haag tot elf jaar celstraf voor cocaïnehandel.
De Amerikaanse jurist Reed Brody, die namens de Internationale Commissie van Juristen het proces over de Decembermoorden bijwoonde, reageerde op het nieuws: “De lange arm van de wet heeft Desi Bouterse ingehaald voordat hij stierf. Door de niet aflatende inzet van de nabestaanden zal hij de geschiedenis ingaan als een veroordeelde moordenaar.”
President Chan Santokhi heeft de Surinaamse gemeenschap, die nog altijd verdeeld is over de nalatenschap van Bouterse, opgeroepen tot kalmte. Premier Schoof heeft deze oproep ondersteund.
De politie vraagt de Surinaamse bevolking om speculaties achterwege te laten en de resultaten van het onderzoek af te wachten.
Bron: ANP