Buitenland

Trump dringt aan op uitstel TikTok-verbod

28-12-2024 10:22

Foto: Nathan Howard/Bloomberg.

Donald Trump vraagt het Amerikaanse Hooggerechtshof om een tijdelijke opschorting van een wet die vanaf 19 januari 2025 TikTok zou verbieden. Volgens de wet moet het populaire socialmediaplatform worden verkocht door de Chinese eigenaar ByteDance. Trump wil meer tijd om, na zijn inauguratie op 20 januari, een diplomatieke oplossing te zoeken.

 

Redactie, TPO, 28 december 2024 – De wet is bedoeld om mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid te beperken. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie kan TikTok worden gebruikt voor het verzamelen van gegevens over Amerikanen of voor propagandadoeleinden door de Chinese overheid. Het ministerie noemt deze risico’s “ernstig”.

TikTok en moederbedrijf ByteDance stellen dat een verbod in strijd is met het Eerste Amendement, dat vrijheid van meningsuiting beschermt. Het bedrijf benadrukt dat alternatieve maatregelen niet zijn overwogen. “Zelfs bij bedreigingen van nationale veiligheid moet een verbod het laatste redmiddel zijn,” aldus TikTok in een juridische verklaring.

Rol van Trump

Trump zelf heeft eerder een TikTok-verbod ondersteund, maar lijkt nu een meer positieve houding tegenover het platform aan te nemen. Hij noemt TikTok belangrijk voor jonge kiezers, die volgens hem een sleutelrol speelden bij zijn recente verkiezingswinst. Trump voerde gesprekken met TikTok-CEO Shou Chew en grote techbedrijven om mogelijke oplossingen te bespreken.


Foto: Graeme Sloan/Bloomberg.

In zijn officiële verzoek aan het Hooggerechtshof benadrukt Trump dat hij als enige de vaardigheden en politieke macht bezit om een compromis te sluiten dat zowel gebruikersrechten als nationale veiligheid beschermt. Hij vraagt echter niet om een specifiek tijdsframe voor het uitstel.

Spoedzaak

Het Hooggerechtshof behandelt de zaak met hoge prioriteit. Een speciale zitting staat gepland op 10 januari, minder dan twee weken voordat de wet van kracht wordt. Een eerder beroep door TikTok werd afgewezen door een federale rechtbank, die aangaf dat de wet binnen de bevoegdheden van het Congres en de president valt.

De uitkomst van de zaak kan wereldwijd gevolgen hebben. Trump waarschuwt dat een totaalverbod op TikTok een gevaarlijk precedent kan scheppen, waarmee overheden socialemediaplatforms kunnen uitschakelen om politieke redenen. Als de wet doorgaat, krijgt Trump als president de macht om toezicht te houden op de uitvoering, inclusief goedkeuring van een eventuele verkoop.

De zaak heeft ook implicaties voor miljoenen Amerikaanse gebruikers en contentmakers die TikTok als een belangrijk communicatiekanaal zien. Naast TikTok voeren zij een eigen juridische strijd tegen de wet.

Bron: Bloomberg