Buitenland

Bouterse overleden aan leverfalen door alcoholgebruik

29-12-2024 12:02

Desi Bouterse op een archieffoto uit augustus 2010, als kersverse verkozen president van Suriname. Foto: AP Photo/Andres Leighton.

De voormalige Surinaamse president Desi Bouterse is overleden aan complicaties van leverfalen, veroorzaakt door ernstige leverfibrose als gevolg van chronisch alcoholgebruik. Dit blijkt uit het autopsierapport dat het Surinaamse Openbaar Ministerie zaterdag heeft vrijgegeven.

 

Redactie, TPO, 29 december 2024 – Bouterse, die op 79-jarige leeftijd overleed, was een omstreden figuur in de Surinaamse politiek. Hij leidde in 1980 een militaire coup en stond aan het hoofd van het land gedurende verschillende periodes. Zijn regeerperiodes werden gekenmerkt door mensenrechtenschendingen, waaronder de Decembermoorden van 1982, waarvoor hij in 2019 werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Sinds januari 2024 was hij voortvluchtig om deze straf te ontlopen.

Geen staatsbegrafenis

De Surinaamse regering heeft besloten dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt en dat er geen periode van nationale rouw wordt afgekondigd. Wel zullen op de dag van de uitvaart -gepland op 3 of 4 januari- de vlaggen bij overheidsgebouwen halfstok hangen. Het ministerie van Defensie en de legerleiding achten het ongepast om militair eerbetoon te verlenen aan Bouterse als voormalig legerleider. De minister van Binnenlandse Zaken zal de crematie bijwonen indien de familie dit wenst, maar zal geen toespraak houden en tekent namens de regering het condoleanceregister.

President Chan Santokhi heeft zijn medeleven betuigd aan de weduwe van Bouterse via een telefonisch gesprek. Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin roept de Surinaamse samenleving op om respectvol en waardig om te gaan met de situatie. Tijdens de uitvaart zal de politie begeleiding bieden om de verkeersveiligheid te waarborgen en de orde te handhaven.

Het overlijden van Bouterse markeert het einde van een tijdperk in de Surinaamse politiek. Zijn nalatenschap blijft controversieel, met aanhangers die hem zien als een bevrijder en tegenstanders die hem beschouwen als een dictator verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen. De regering benadrukt het belang van een respectvolle en ordelijke uitvaart, zodat de familie de ruimte krijgt die zij nodig heeft.

Bron: ANP