Economie

Knot: Handelsoorlog VS-China bedreigt Europese economie

30-12-2024 14:33

Klaas Knot. Foto: Dhiraj Singh/Bloomberg.

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kan leiden tot de export van Chinese deflatie naar Europa. Dat stelt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met de Volkskrant.

 

Redactie, TPO, 30 december 2024 – Als de VS hoge importtarieven instelt op Chinese goederen, bestaat de kans dat China zijn producten tegen dumpprijzen op de Europese markt aanbiedt. “We zien dat nu al gebeuren in de staalmarkt,” aldus Knot. “Op deze manier exporteert China zijn deflatie als het ware naar ons.” Deflatie is een aanhoudende daling van het algemene prijspeil.

De vrees voor een handelsoorlog is toegenomen met de naderende terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis in januari 2025. Hij heeft aangekondigd importtarieven te willen verhogen, met name voor producten uit China.

Eerder deze maand waarschuwde ook ECB-vicepresident Luis de Guindos al voor de gevolgen van een handelsoorlog. Zo’n conflict zou volgens hem de economische groei aanzienlijk schaden en ook een negatieve invloed hebben op de inflatie.

Slecht voor Nederland

Knot sluit zich aan bij de woorden van zijn ECB-collega. “De kans op een handelsoorlog is serieus, en dat is slecht nieuws voor een open economie als Nederland,” zegt hij. Hij refereert aan een recent bezoek aan China, waar president Xi Jinping “de duidelijke indruk achterliet dat China voorbereid is op alles wat vanuit de VS op hun pad kan komen.”

Ook zorgen over loonstijgingen

Naast de dreiging van een handelsoorlog, uit Knot ook zijn zorgen over de looneisen in Europa. Vakbonden moeten oppassen dat forse loonstijgingen de inflatie niet verder aanjagen. Hoewel het volgens Knot terecht is dat werknemers hun koopkracht willen herstellen, benadrukt hij het belang van de juiste maatvoering. “Iedereen voelt op zijn klompen aan dat een looneis van 7 procent niet in lijn ligt met een terugkeer van de inflatie naar 2 procent,” aldus de DNB-president.

Een te hoge loonstijging kan leiden tot een zogenoemde loon-prijsspiraal, waarbij stijgende lonen leiden tot hogere prijzen, die op hun beurt weer leiden tot hogere looneisen. Dit kan de inflatie verder opdrijven. Het is daarom zaak dat de loonstijgingen in verhouding staan tot de inflatie.

Bron: Bloomberg