21 + 57. Dat is de rekensom die Anouchka van Miltenburg momenteel slapeloze nachten bezorgt. In april 2011 besloot de Tweede Kamer de soms lachwekkende term ‘spoeddebat’ te vervangen. De nieuwe term werd ‘dertigleden debat’, het probleem bleef. Op 1 januari stonden er nog 21 van deze debatten klaar om gepland te worden. O ja, en 57 andere onderwerpen. Daarom zou ‘maandagmiddag marginale mediamiddag’ vaste prik moeten worden.
Journalisten, politici en anderen maken zich al jaren druk over de spoedeisende debatten van de Tweede Kamer en de hoeveelheid ervan. Een debat met de titel ‘wasje doen 120 euro, ommetje 50 euro (Agema), eentje over de Europese top van.. 18 oktober, het kan niet op bij de volksvertegenwoordiging. En vaak is het een prima middel om als oppositie met een kleine minderheid zaken te agenderen of gewoon even ‘de bühne’ op te zoeken. Het zou echter van durf getuigen als de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer ervoor kiest de parlementariërs dan ook het bijbehorende werk te laten doen.
We hebben de ruimte daarvoor ruimschoots beschikbaar. Niet langer houden Kamerleden onverkwikkelijk vast aan de eis om op zondag niet te willen reizen, zoals in het provincieoverleg van de 17de eeuw in de huidige Eerste Kamer-bankjes. En zoals de dinsdagmiddag het moment is voor de petities en het Vragenuurtje, kan de maandagmiddag het moment worden voor dertigledendebatten. Voor media is het handig, voor het publiek een extra kans het parlement aan het werk te zien. Iedereen wint, en juist de problemen die geagendeerd worden winnen het meest.
Voor alle tegenstribbelende Kamerleden: hoorzittingen en af en toe een commissievergadering worden al op maandagen ingepland. Het kan dus wel. Er is alleen visie nodig om het te regelen. Daarbij, met 150 leden van de Tweede Kamer blijven er nog voldoende over om het land in te gaan voor werkbezoeken en spreekbeurten op maandagen. Het lost de urgentieproblematiek op, en wellicht zorgt het vooruitzicht van een maandagmiddag extra vergaderen ook wel voor minder aanvragen. In Engeland en Duitsland worden er allang vijf dagen in de week vergaderingen gepland.
Dus Anouchka van Miltenburg, het moment is daar om de maandag in te zetten. Praten we daarna wel over het vergroten van de ondersteuning en aantal Kamerleden in de Tweede Kamer.
Tim van Lieshout (28) is een politieke junkie. Hij is frequent te vinden op de(digitale) publieke tribune van de Tweede Kamer.