Interview

Prinsjesdag – Vijf vragen aan minister-president Rutte

15-09-2015 17:57

Minister-president Mark Rutte presenteerde dinsdag zijn derde begroting. Het ANP stelde vijf vragen aan de premier.

Nederland staat er goed voor, hebben we de crisis nu echt achter ons gelaten?

“We komen er uit. We zien aan alle kanten dat het herstel breed wordt gedragen. Maar er is nog veel te doen. Ik ben pas tevreden als de werkloosheid meer gaat dalen dan nu gebeurt. Dan kun je pas echt zeggen dat je helemaal uit de crisis bent.”

Is het feit dat de werkloosheid zo langzaam daalt uw achilleshiel?

“Je ziet twee dingen tegelijk: er komen veel banen bij, de economie draait veel beter. We zien ook de investeringen toenemen, dat de huizenmarkt beter gaat draaien, onze export groeit, aan alle kanten zie je er banen bij komen, al vijf kwartalen op rij. Maar daardoor melden veel meer mensen zich die eerder zeiden: ik zie er maar van af. Waardoor netto de werkloosheid onvoldoende daalt. Maar het is goed dat onderliggend die banengroei er is.”

Er is 5 miljard euro voor lastenverlichting. Toch gaat één op de zeven huishoudens er op achteruit. Waarom voor hen geen lagere lasten?

“Na jaren van moeilijke maatregelen en hervormingen, die de belastingopbrengsten hebben doen vergroten, is het mogelijk een pluk lastenverlichting te geven. Maar wel in combinatie met de nodige voorzichtigheid. Dat raakt werkenden positief, die gaan er met 2,6 procent fors op vooruit. De hele bevolking heeft te maken met een koopkrachtstijging van gemiddeld 1,4 procent. Maar het is waar: wat je ook doet, je zult altijd groepen houden die er toch nog iets op achteruit gaan.'”

De minima blijven steken op nul, vergroot dat de tweedeling in ons land?

“Onze uitkeringen staan internationaal gezien op een hoog niveau. Eén van de manieren om meer mensen aan het werk te krijgen is zorgen dat werken aantrekkelijker wordt. De uitkeringen gaan we natuurlijk niet verlagen. Sterker nog: we zijn er in geslaagd de koopkracht van uitkeringsgerechtigden op peil te houden. We slagen er nu in mensen die aan het werk gaan wel fors meer stijging te geven in hun koopkracht. Waardoor aan de slag gaan ook vanuit een uitkering aantrekkelijk wordt en dat is goed voor arbeidsmarkt.”

Wat zijn de risico’s voor het economisch herstel van onrust in het buitenland?

“Je ziet een internationale instabiliteit, zoals de koning zegt: rond Europa. Of het nou Rusland is of Oekraïne of de Krim, tot en met het Midden-Oosten, de situatie in Syrië. We hebben ons af te vragen welke invloed dat heeft op onze economie en op de grote vluchtelingenstromen.”

ANP