Of hij even een jurk voor z’n moeder wil gaan halen. Twintig kilometer verderop. Felix Limo doet het, op blote voeten. Van het geld koopt hij uiteindelijk een paar hardloopschoenen en de rest is geschiedenis. Allemaal uit de koker van de reclamejongens van Asics natuurlijk, Felix Limo sprak tot de verbeelding toen in hij 2004 zowel de marathon van Rotterdam als die van Berlijn op z’n naam schreef. Vandaag maakte de Keniaan bekend te stoppen met hardlopen. Ondanks zijn indrukwekkende palmares won hij nooit een Olympische titel.
Limo is overigens niet de enige Keniaanse langeafstandloper met een dergelijk palmares die het op de Olympische Spelen niet waar maakte. Paul Tergat bijvoorbeeld, die in 2003 in Berlijn nog een wereldrecord liep en twee jaar later in New York ook won. In 2004 kwam hij in Athene echter niet verder dan een schamele 10e plek. Winnaar in Athene werd de Italiaan Stefano Baldini. Juist, bepaald geen Keniaan.
Olympische Marathon niet lucratief
En dat is geen uitzondering. In 2008 was het de Keniaan Samuel Wanjiru die met het goud aan de haal ging, maar hij is de enige Keniaan die sinds de Spelen van 1896 op het hoogste podium mocht plaatsnemen. Waar zijn al die talentvolle Kenianen opeens als de voor de meeste sporters meest eervolle onderscheidingen verdeeld worden?
Felix Limo heeft zelfs helemaal geen Olympische klasseringen op zijn naam. Logisch misschien ook, bij een Olympische marathon is de eer het hoogst haalbare, terwijl voor Berlijn, Rotterdam en New York aardige startgelden beschikbaar worden gesteld voor de echte toppers. Als je nagaat dat een topsporter eigenlijk maximaal vier marathons per jaar kan lopen, is het waarschijnlijk lucratiever om de Olympische Marathon even te laten voor wat het is.
Wie wordt het in 2016?
En dus kon in Londen afgelopen zomer de Ugandees Stephen Kiprotich in een relatief langzame marathon het goud wegkapen voor de neuzen van de Kenianen. Terwijl zeven van de tien snelste marathonlopers Keniaans is, zijn de Spelen nog altijd het terrein van andere lopers.
Felix Limo stopt op 32-jarige leeftijd met het lopen van marathons. De kans om ooit nog Olympisch kampioen te worden laat hij voor wat het is in de wetenschap dat hij genoeg grote prijzen bij elkaar heeft gelopen. De huidige wereldrecordhouder Geoffrey Mutai won de afgelopen vier zes marathons en werd twee keer tweede. Daar was geen Olympische bij. Uit welk land de winnaar van Rio de Janeiro 2016 komt, zal dus waarschijnlijk weer een grote verrassing zijn.