De laatste jaren staat het voetbal bol van de buitenlandse investeerders. In Engeland zijn er op het hoogste niveau meer clubs in buitenlandse handen dan in Engelse. Allemaal kennen we de verhalen van de sjeiks bij Manchester City en het Russische oliegeld bij Chelsea. Maar niet alleen in Engeland wordt er buitenlands geld in het voetbal gepompt, ook in Nederland en bij onze Belgische zuiderburen is er sprake van buitenlandse investeerders die clubs overnemen.
Drie jaar geleden kwam er bij Vitesse ene Merab Jordania aan de macht. Hij kocht voor een prikkie de aandelen over en werd zo de eerste buitenlandse eigenar in het Nederlandse voetbal. Een unicum in Nederland en de buitenwacht was geschokt. Zo was er de vrees dat Jordania zijn Georgische landgenoten ‘en masse’ naar Arnhem zou halen en dat de club nog meer dan ooit een onrustige orkaan zou worden. Uiteindelijk is dat wel meegevallen. Hoewel Vitesse een lastig eerste jaar had met Jordania hebben de Arnhemmers het op dit moment goed voor elkaar. Bovendien is de Georgische armada uitgebleven, hoewel er wel geklaagd werd dat Jordania invloed zou uitoefenen op het transferbeleid.
Hoe anders is dat in België. Bij onze zuiderburen zijn er meerdere clubs verkocht aan buitenlandse investeringsmaatschappijen. Niet alleen op het hoogste niveau, maar ook in de lagere niveaus draaien de nieuwe eigenaren aan de touwtjes. Zo ook bij Turnhout. Die club werd overgenomen door het Egyptische Wadi Degla, tevens eigenaar van SK Lierse, kreeg op treffende wijze te maken met de buitenlandse invloed. Turnhout staat in de onderste regionen van de Belgische derde klasse, en dat bevalt eigenaar Maged Samy maar niets. Hij besloot 14 Egyptische spelers en 2 Egyptische trainers te stallen bij ‘zijn’ Turnhout, afkomstig van zijn Egyptische club. Een win-win situatie, want zijn landgenoten komen niet aan de bak omdat de Egyptische competitie al een jaar stil ligt in verband met de revolutie.
Maar niet alleen bij Turnhout worden er tal van van Egyptenaren gedropt, ook bij Lierse is er sprake van een Egyptische invasie. Zes Egyptische spelers worden gehuurd van de Egyptische moederclub Wadi Degla. Tien eigen spelers van Lierse moeten vertrekken. “Het voelde op stage wat onwennig aan, maar we moeten er het beste van maken”, zegt Thomas Wils, een van van de laatste Belgen in de selectie. “We moeten Lierse samen in eerste klasse houden. Dat is het enige wat belangrijk is.” Het is niet de eerste keer dat een Belgische club op het hoogste niveau bijna volledig buitenlands is. Eerder werden er bij SK Beveren een aantal Ivorianen gestald.
In 2008 had Wadi Degla ook bijna kunnen wortelen in het Nederlandse voetbal. Het noodlijdende Fortuna Sittard sprak uitvoerig met de Egyptenaren, maar uiteindelijk ging de overname niet door. Toch prettig voor de Limburgers, want voor je het weet moeten de fans het doen met 11 Egyptenaren op het veld. Wanneer speelt Turnhout voor de wedstrijd het Egyptische volkslied?