Morgen staat de belangrijkste Nederlandse voetbalwedstrijd weer op het programma: Ajax-Feyenoord. Ook wel bekend als ‘De Klassieker’. Voetballend heeft de wedstrijd eindelijk weer iets teruggewonnen van de oude allure, maar pas als er weer uitsupporters worden toegelaten zal ‘De Klassieker’ daadwerkelijk terugkeren.
Jarenlang was Ajax-Feyenoord voorspelbaar. Ajax won thuis en in De Kuip werd het een gelijkspel of een nipte overwinning voor de Amsterdammers. Als makke lammetjes liet Feyenoord zich elk jaar weer naar de slachtbank leiden. Bang voor de aartsrivaal. Sinds Ronald Koeman aan het roer staat in Rotterdam is dat anders. In de ArenA was Feyenoord vorig seizoen lang de betere ploeg, ondanks het 1-1 gelijkspel. Ajax mocht niet klagen en leed later dat seizoen in De Kuip de eerste Klassieker-nederlaag in zes jaar tijd.
Tel daar de spectaculaire wedstrijd van eerder dit seizoen (2-2) bij op en je kunt stellen dat Feyenoord onder Ronald Koeman weer geloof heeft in eigen kunnen. Men is niet meer bang voor Ajax en dat had de Klassieker nodig. Feyenoord-Ajax en Ajax-Feyenoord zijn niet meer voorspelbaar. En toch mist de wedstrijd nog altijd iets; namelijk uitsupporters.
De Klassieker heet niet zo vanwege alle spectaculaire wedstrijden of door het prachtige positiespel. De Klassieker draagt die naam vanwege de historie en rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Amsterdam tegen Rotterdam. De elite tegen de harde werkers. Hoe hoog de ploegen ook staan op de ranglijst, er staat altijd prestige op het spel. Vooral op de tribunes.
Maar sinds 2009 worden er tijdens De Klassieker geen uitsupporters meer toegelaten. Dit vanwege die omvangrijke historie tussen de beide ploegen. Iedereen kan zich nog de vechtpartijen in Beverwijk herinneren. Of die keer dat Robin van Persie tijdens een wedstrijd van Jong Feyenoord in elkaar werd geslagen. Er is, kort gezegd, veel gebeurd tussen de supporters van Feyenoord en Ajax. Dusdanig veel dat zowel de gemeentes als de clubs het noodzakelijk vonden een tijd lang geen supporters toe te laten.
En dat heeft de wedstrijd vermoordt. Ajax-Feyenoord bleef al die jaren zijn status behouden vanwege de rivaliteit. Qua spel en voorspelbaarheid had het allang aan status ingeboet, maar door de supporters bleef het de wedstrijd van het jaar. Zonder uitsupporters is er qua sfeer eigenlijk weinig aan. Sfeer ontstaat vrijwel altijd door gezang. En wat is er nou mooier dan twee supportersgroepen die vocaal de bovenhand proberen te krijgen.
Natuurlijk, het taalgebruik laat vaak te wensen over maar in de essentie is dat wel waar Ajax-Feyenoord om gaat. Om de supporters en hun strijd om de trots. Zelfs in De Kuip is de sfeer nu ver te zoeken. Tijdens de 2-2 van eerder dit seizoen was het lange tijd stil, pas toen Moisander rood kreeg en Feyenoord nog verder aandrong om een punt te pakken ging het publiek zich er echt mee bemoeien.
Op die stilte was in de zeven ‘uitsupporter-loze-Klassiekers’ maar één uitzondering: de Klassieker van 29 januari 2012. Toen was het verlangen en de hoop bij Feyenoord zo groot dat het ondanks het gebrek aan Amsterdamse supporters toch een sfeervolle wedstrijd werd. Het resultaat en de bevrijding die de bewuste wedstrijd met zich meebracht deed toen de rest. Dat was een positieve uitzondering. 48.000 smachtende Rotterdammers die een waar volksfeest hielden. Het werd een dag die menig Feyenoorder nooit zal vergeten.
Maar dat stadium zijn we voorbij. De Feyenoord-supporters hebben hun feestje gehad en ook voor hen is het beter als er voortaan weer gewoon supporters van beide ploegen aanwezig zullen zijn. Morgen vind er, stiekem, een experiment plaats. Ruim zeventig Feyenoorders hebben kaarten weten te bemachtigen voor een familievak in de ArenA. Om te bewijzen dat het weer kan. Of zij het stadion ook daadwerkelijk inkomen is natuurlijk nog maar de vraag. Maar dat het nodig is, is triest. Er zouden morgen gewoon zestienhonderd Rotterdammers aanwezig moeten zijn.
De kans is groot dat ook morgen weer een spandoek in de ArenA hangt met de tekst: ‘Klassieker zoekt vol uitvak’. Sportief heeft de wedstrijd eindelijk weer de status terug waar het al die tijd naar zocht, dat is vooral dankzij het sportieve herstel van Feyenoord. Nu moet het op de tribunes nog gebeuren. En wat de uitslag morgen ook moge zijn, laten we hopen dat het de laatste Klassieker zonder uitsupporters is.