De Britse premier David Cameron heeft in zijn langverwachte en uitgestelde Grote Toespraak een referendum over het al dan niet uit de EU stappen van Groot Britannië aangekondigd. Dit referendum is echter alleen een zekerheid als Cameron in 2015 opnieuw tot premier wordt gekozen (klein detail).
Volgens Cameron “is het tijd voor het Britse volk om hun zegje te doen”.
In Nederland mag “het volk” traditioneel nooit een zegje doen. De laatste keer dat in Nederland een referendum werd gehouden, over de Europese Grondwet, stemde zo ongeveer iedereen tegen, ondanks een nauwkeurige en langdurige bangmaakcampagne waarin vooral de holocaust er bij werd gesleept. (Ook over de aanleg van de Noord-Zuid-metrolijn in Amsterdam werd ooit een referendum gehouden. Toen een meerderheid tegen bleek te stemmen werd het referendum “niet bindend” verklaard.)
Uiteindelijk werd deze stem des volks genegeerd en werd de Europese Grondwet er onder een andere naam alsnog doorgedrukt.
Sindsdien worden er geen referenda meer uitgeschreven. “Dan zul je zien dat 60 procent tegen stemt en dat kunnen we nu niet gebruiken”, aldus een niet bij name te noemen “democratisch” politicus.
Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat eurofiele D66’ers en PvdA’ers de Britse premier op twitter nu zullen wegzetten als “leugenaar”, “extreem-rechts” en “cynicus”.