Eindelijk begint het door te dringen. Eindelijk lijken Nederlandse politici door te krijgen dat onze internationale reputatie allang niet meer gebaseerd is op gloeilampen, kaas en klompen, maar op grove diefstal. Jazeker, Nederland, dat dappere lage landje bij de zee, bouwt in hoog tempo de reputatie op een smerig boevenstaatje te zijn. Het schoftje dat nog grotere schoften de kans geeft om grof te stelen.
Al sinds vele jaren doen onze vaderlandse politici (en de betrokken ministeries) alsof er niks aan de hand is. God wat zijn we braaf! En onkreukbaar! En nuchter en zo! Echt een voorbeeldland, dat Nederland! Brievenbusfirma’s, nou én? Dat moeten die multinationals toch zelf weten? En echt, hier gebeurt alles volgens de regels. Dat klopt. De regels van de internationaal georganiseerde fiscale misdaad. Maar zo langzamerhand is de wereld die gluiperige houding en die smerige regeltjes van ons spuugzat.
De onvrede kwam voor het eerst naar buiten in 2010, toen de VS Nederland doodleuk op een zwarte lijst van stinkende belastingparadijzen zette. Plots was heel Den Haag in rep en roer. Dat kon toch niet! Wij zijn braaf! Er volgde druk diplomatiek overleg op het hoogste niveau. Zelden zijn er vanuit de apenrots zoveel pizza’s besteld. De kaaskoppen liepen zó rood aan, dat de Amerikanen de hele lijst van fiscale schoftenstaatjes uiteindelijk introkken. Wij zogenaamd gezuiverd. Maar niet heus. Het sein is duidelijk. En de reden voor die Amerikaanse kaakslag ook.
Dankzij Nederland belastingparadijs lopen de VS jaarlijks miljarden aan inkomsten mis. De afspraak luidt immers dat over bedrijfswinsten maar één keer belasting wordt geheven. En al die brievenbus-bv’s en loze coöperaties (ooit verzonnen voor boeren, sinds kort hét middel van multinationals om u en ik te naaien) zorgen ervoor dat dat belasten hier in Nederland gebeurt. Hier, want hier betalen ze namelijk… niks. Twaalfduizend miljard euro stroomt er jaarlijks via die onbemande brievenbussen door ons land. Twaalfduizend miljard komt er binnen en stroomt direct weer naar buiten. Daarvan blijft in ons land anderhalf miljard hangen. Dat komt overeen met een belastingtarief van eenhonderste procent. Klinkt interessant? Ook iets voor u? Vraag er eens naar bij de Belastingdienst!
De grote verliezers zijn overigens niet de thuisbases van die multinationals, in Frankrijk, Engeland en de VS, maar vooral arme landen waar de multi’s hun grondstoffen winnen. Landen die geen benul hebben van wat zo’n bedrijf allemaal internationaal uitvreet en wel moeten accepteren als die multinationals zeggen: helaas, hier geen winst gemaakt! Dat soort landen zijn blij met iedere fooi die een investeerder inbrengt – ook al weten ze dat ze ondertussen grotelijks genaaid worden. Overigens hangen die multinationals in ons land dezelfde redenering op: Nederland moet maar blij zijn met die anderhalf miljard. Want zodra wij hier besluiten dat bedrijven gewoon belasting moeten betalen, net zoals al die burgers die nu krom liggen vanwege het begrotingstekort, dan zijn al die brievenbussen binnen een week patsboem vertrokken naar een ander boevenstaatje. Nee, Nederland moet vooral meewerken aan deze keurige criminaliteit, en zich rustig laten naaien.
Nee, daar komt nooit een eind aan. Onderontwikkelde landen uitbuiten zit immers ingebakken in het hart van het kapitalisme. Internationale afspraken op dit terrein? Voortaan belasting betalen waar je de winst ook echt maakt? Jan Reint de Vos van Steenwijk, de woordvoerder van brievenbus-lobbyclub Holland Quaestor, vindt dat werkelijk een goed idee: ‘Maar laat dan overheden er voor zorgen dat de wet- en regelgeving zodanig in elkaar steekt dat er internationaal een gelijk speelveld komt. Ik kan niet voorkomen dat een multinational als Microsoft en Philips zijn fiscaliteit gaat optimaliseren. (…) Burgers denken ook na over fiscale aftrekposten.’ (NRC,22 januari)
‘Fiscaliteit optimaliseren’? Beste Jan Reint, weet je: je klinkt werkelijk als zo’n keurige, arrogante, stinkende ploert uit de Dreigroschenoper, Les Misérables of Oliver Twist. Die internationale afstemming komt er natuurlijk nooit – vandaar dat je er gloedvol over kunt spreken. En waar haal je trouwens de gore moed vandaan om ons, reeds door de crisis kromgetrokken burgers, met jouw vette valse vriendjes te vergelijken? Hou ons hier alsjeblieft buiten. Hier is geen sprake van aftrekposten, hier wordt simpelweg niks betaald. Dit is gewoon internationaal georganiseerde misdaad. En wat uiteraard nog veel erger is dan jouw gebrek aan moreel besef: Nederland zit vuistdiep in deze smeerpijperij.
Gelukkig komt er enige beweging van onderop. De Britten zijn woedend op Starbucks. De VS willen nu eindelijk wel eens wat terugzien van de megawinst van Google. (Jazeker, vrijwel alle grote bedrijven naaien regeringen door middel van brievenbussen in ons land; zie het onderzoek in de Volkskrant). Wat hopeloos ontbreekt, is enige actie in eigen land. Onder de heren politici met hun kop in het zand. Onder de ambtenaren die net doen alsof dat allemaal héél normaal is – want volgens de regeltjes. Enige actie, voordat we straks echt bekend staan als het kleine klootzakje aan de Noordzee.