Politiek

Geenpeil schrijft geschiedenis: 443.000 handtekeningen voor raadgevend referendum

27-09-2015 19:06

GeenPeil heeft de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro’s extra kosten. Volgens de teller op de website Geenstijl zijn er zondagavond rond 19 uur ruim 443.0000 handtekeningen gezet.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog Geenstijl en het Forum voor Democratie van eurofoob (schrijft het ANP, BP) Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil. De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen. Tekenen kan nog tot 23.00 uur vanavond.

Update 20.55 – Nigel Farage feliciteert Nederland

Nigel Farage, de leider van de Britse eurosceptische partij UKIP: “Felicitaties voor de toegewijde democratische burgers die dit dappere initiatief hebben georganiseerd. Het doet me deugd dat het erop lijkt dat Nederland een referendum krijgt over een EU-onderwerp. Afgaande op hun laatste referendum, moet dit een duidelijk ‘nee’ opleveren tegen de expansiedrift van de EU. Dat de Nederlanders dit referendum hebben doorgedrukt, laat zien dat veel mensen in Europa – niet alleen de Britten – moe zijn van de EU. De unie wil alleen maar wetten doordrukken, de kosten laten stijgen en migranten binnen laten, zonder het volk daarover te raadplegen. Dit is de kans voor de Nederlanders om te laten zien dat de bureaucratie in Brussel de nationale democratieën niet kan blijven negeren.”

Update 20.45 – Overige politieke reacties

 

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes: “De PvdA feliciteert de initiatiefnemers voor het referendum met deze knappe prestatie. Het is goed te zien dat dit nieuwe democratische instrument, waar de PvdA mede-initiatiefnemer van is, direct in de praktijk wordt gebracht. Wij zijn voorstander van het associatieakkoord met Oekraïne. Samenwerking met landen aan de rand van Europa draagt bij aan de stabiliteit en veiligheid in Nederland. Daarnaast is het belangrijk Oekraïners te steunen bij het maken van hun eigen keuzes voor de toekomst, los van inmenging door Poetins Rusland.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Het CDA vindt het knap dat de initiatiefnemers meer dan 400.000 handtekeningen in korte tijd verzameld hebben. Dat is geen geringe prestatie. Dit betekent dat er een referendum zal plaatsvinden over het associatieverdrag met Oekraïne. Het CDA is voorstander van dat verdrag: Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken. Maar een associatieverdrag is geen lidmaatschap. Dat is voor Oekraïne niet aan de orde en zou een ander besluit van de regering vergen. Het CDA is geen voorstander van referenda. Maar je kunt niet het hele Nederlandse volk om een mening vragen en daarna zomaar zeggen: we doen er niets mee. Het CDA vindt dus dat de regering de uitslag van dit referendum wel dient te volgen.”

Update 19.47 -Plasterk wil nog niet reageren

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA)wil nu nog niet reageren op het feit dat GeenPeil genoeg handtekeningen heeft verzameld voor een referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Plasterks woordvoerder laat zondag weten dat de minister reageert als de Kiesraad op 14 oktober in een openbare zitting bekend heeft gemaakt of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven. Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zijn.

De referendumcommissie zal zich ook buigen over de exacte formulering die de kiezer bij het referendum wordt voorgelegd. Als de opkomst 30 procent is, is de uitkomst van het referendum geldig. Vervolgens is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

Update 19.30 – Geert Wilders heeft er zin in

De PVV-leider laat in een annonce weten:

“Fantastisch nieuws, echt geweldig. Ik heb het van het begin af aan gesteund. Prachtig dat het er nu komt. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE!”

Update 19.24 – ANP schaalt Thierry Baudet af: van ‘eurofoob’ naar ‘eurocriticus’

Waarvan akte.

Update 19.22 – D66: Knappe prestatie

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Het is een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobiliseerd om te tekenen zodat het referendum er nu dus ook komt. Het referendum is door een initiatiefwet van D66 mogelijk geworden en het is mooi te zien dat daar nu meteen gebruik van wordt gemaakt. Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking en het is nu aan de voorstanders van het verdrag om aan Nederland duidelijk te maken waarom dit verdrag tussen de EU en de Oekraïne een ja-stem verdient. D66 is voorstander van dit verdrag, we zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terecht komt.”

Lees ook

Dossier Geenpeil

TPO/ANP