Zijn langverwachte speech begon vanuit een eurofiele visie wat in eerste instantie een kritisch betoog had moeten worden naar de EU toe. Ook eindigde zijn speech met een ode aan de EU. Toch werd deze speech door onze Prime Minister, Rutte, gezien als een mogelijke dreiging voor de Europese Unie.
De speech die uitgezonden werd door Bloomberg, begon met een stukje verleden en de uitleg dat de EU de welvaart in Europa moest bewaren. De EU is een ‘geweldige bundeling van verlichte geesten en visionairs’.
Jammer dat we Cameron niet konden betrappen op een Freudiaanse verspreking. Tussen de woorden van zijn lofzang op de EU zouden de woorden‘ het garanderen van de welvaart’ niet hebben misstaan. Cameron bedoelt misschien dat het noordelijke gedeelte van de EU zorgt voor welvaart in het zuidelijke deel en niet andersom. Sterker nog, het zuidelijke deel zuigt ons leeg en we leveren fors aan welvaart in.
Halverwege zijn speech zaten slechts een paar kritische opmerkingen met betrekking tot diverse verdragen waar Great Britain het niet helemaal eens mee was geweest. Al met al was de hele speech één grote teleurstellende EU-promo.
Cameron geeft aan dat als de EU de Britten een betere deal (flexible treaty) geeft op bepaalde punten hij in ieder geval met zijn conservatieve regering doorgaat maar uiteindelijk mag de Britse bevolking beslissen middels een referendum. Cameron heeft het niet eens gehad over het verdrag van Lissabon of Artikel 50 wat de Britten de mogelijkheid geeft om weer volledig autonoom te worden. Het mag misschien allemaal hoopvol klinken en je zou er als Nederlandse eurofiele regering bijna een voorbeeld aan kunnen nemen.
Ware het niet dat Cameron een voorwaarde stelt aan het referendum. Het kan namelijk alleen plaatsvinden als hij en zijn conservatieve partij worden herkozen. De vraag of de Labour Party dit voorstel ook overweegt is nog maar de vraag. Dus als de Britten niet kiezen voor Cameron en zijn conservatieve partij, komt er ook geen referendum. Sounds like blackmail to me!
The prime minister of the United Kingdom gaat er vanuit dat de Britse bevolking overtuigd zal zijn van de goede wil en het nut van de EU. Hij geeft de Britten dan ook genoeg tijd om dit voorstel te overwegen, zo ook de Labour Party. Tevens gaat hij er van uit dat de EU een succesvol concept is. Waarom dan nog negatief zijn?
En zo eindigde de langverwachte en totally boring speech van Cameron. Nigel Farage (UKIP) had zijn antwoord intussen al klaar en verweet Cameron hetzelfde pad te bewandelen als een van zijn voorgangers, Harold Wilson in 1975.
We kijken dan ook smachtend uit naar de verkiezingen.