NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York boekten dinsdag lichte winst. Technologiebeurs Nasdaq bleef achter en stond op een klein verlies. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De handel stond verder in het teken van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begon aan een tweedaagse beleidsvergadering.
De Dow-Jonesindex noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 13.951 punten. De brede S&P 500 ging 0,4 procent vooruit tot 1506 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,1 procent daalde tot 3150 punten.
Beleggers besteedden weinig aandacht aan het tegenvallende cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten dat dinsdagmiddag bekend werd gemaakt. Cijfers van onderzoeksbureau Conference Board wezen uit dat de vertrouwensindicator in januari was gedaald tot 58,6, van een herziene stand van 66,7 in december. Dat is de sterkste daling sinds augustus 2011 en flink lager dan analisten hadden verwacht.
Bedrijven die weinig last hebben van economische strubbelingen, zoals farmaceut Pfizer en telecomprovider AT&T boekten winst. Pfizer bracht dinsdag ook resultaten naar buiten die boven de verwachtingen van analisten lagen. Maar Ford, die eveneens met meevallende cijfers kwam, stond juist op verlies. Ford meldde een groter dan verwacht verlies in Europa en voorspelde dat dit verlies ook dit jaar zal oplopen.
Yahoo verloor ruim 2 procent hoewel het Amerikaanse internetbedrijf in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst heeft geboekt dan verwacht.
De Nasdaq werd ook in de min gedrukt door Amazon, dat dinsdag nabeurs met de resultaten komt. Amazon stond in de middaghandel op een verlies van circa 2 procent.
De euro noteerde 1,3485 dollar, tegen 1,3475 bij het sluiten van de Europese beurzen. De Europese munt steeg eerder op dinsdag nog kort tot de hoogste stand sinds december 2011 (1,3496 euro). De dollar verzwakte doordat beleggers woensdag een beleidsverandering van de Federal Reserve verwachten. Een vat lichte Amerikaanse olie was 1 procent duurder en kostte 97,37 dollar.