“Ik heb op zes september een paraaf gezet dat dit naar de Tweede Kamer kon gaan,” zei Melanie Schultz van Haegen vanavond (VVD) in de Nationale Vergaderzaal. Toch verdween het kritische rapport over ProRail ergens op het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M). Zowel de ambtelijke- als de politieke top wisten van niets. Wat volgde was een chaotisch debat. De haperende staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) werd uiteindelijk gered door haar minister. “Als je het niet weet, wordt het lastig controleren.”
“Ik heb geen enkele intentie het u te onthouden,” benadrukte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdagavond nog maar eens. Het waren de ambtenaren van het ministerie die Schultz en haar staatssecretaris Mansveld in de problemen hadden gebracht. Zelfs de secretaris-generaal van het ministerie was niet op de hoogte van twee ruziënde afdelingen die besloten de opdracht van de minister in de wind te slaan.
PVV, SP, D66 en CDA dienden een motie in: Schultz en Mansveld moeten vóór 1 april hun ministerie op orde hebben. Tot die tijd staan de bewindsvrouwen onder ‘curatele’, aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir. “Een gele kaart,” noemde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven het.
Ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) hebben staatssecretaris Wilma van Mansveld (PvdA) niet geïnformeerd over een kritisch rapport over Prorail. Het rapport zou in september naar de Tweede Kamer gestuurd zullen worden maar twee afdelingen binnen het ministerie verschilden van mening. Mansveld kwam daar vandaag achter. “Daarom was ik niet in staat u te informeren. En daarom bied ik u mijn excuses aan.”
Mansveld sluit niet uit dat er disciplinaire en gerechtelijke maatregelen tegen de betrokken ambtenaren worden getroffen. Ze gaat daar binnenkort over in conclaaf met de secretaris-generaal en minister Schultz van Haegen. Die laatste liet de term ‘daderonderzoek’ vallen. Mansveld zegde de Tweede Kamer een aanscherping van de procedures toe inzake inspectierapporten. Ook zullen ze binnen zes weken naar de Tweede Kamer gestuurd worden.
Zowel staatssecretaris als minister gingen diep door het stof donderdagavond. Maar is het spoor veilig? Het VVD/PvdA-duo zegt van wel. Volgende stap is de rode kaart.