DEN HAAG (ANP) – Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan. Daarom koos de staat voor het uiterste middel: volledige nationalisatie van de bank. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag in een persconferentie.
Hij zei dat het besluit donderdagavond was genomen in overleg met premier Mark Rutte en De Nederlandsche Bank. Tot donderdagavond 18 uur was gekeken naar oplossing met een private partner, maar die legde volgens Dijsselbloem te veel risico's bij de staat zonder dat hij daar voldoende zeggenschap voor terug kreeg.
Dijsselbloem meldde dat de redding de staat direct 3,7 miljard euro kost. Dat bedrag bestaat uit 2,2 miljard euro aan kapitaalinjectie, 0,8 miljard euro als afschrijving van de eerdere steun en 0,7 miljard euro voor het isoleren van de ongezonde vastgoedportefeuille. Daarnaast verschaft de staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard aan garanties. Het begrotingstekort in 2013 verslechtert door de redding van SNS met 0,6 procent en de staatsschuld loopt op met 1,6 procent.
De Nederlandse banken betalen 1 miljard euro mee aan de redding in de vorm van een resolutieheffing. Huidige aandeelhouders en achtergestelde crediteuren betalen ook mee. Zij worden onteigend, waardoor de staat 1 miljard minder in de redding hoeft te steken.
Het ingrijpen door Dijsselbloem is gebaseerd op de interventiewet die na de kredietcrisis van 2008 werd ingevoerd en die het kabinet het recht geeft om desnoods een bank te nationaliseren. Het is de eerste keer dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.
Al het spaargeld van spaarders bij SNS Reaal is veilig. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een toelichting op de nationalisatie door de staat van SNS. De dienstverlening voor de klanten van SNS Reaal met 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig, aldus een verklaring van Dijsselbloem.
De nationalisatie van SNS betekent ook dat de top van de bank-verzekeraar opstapt. Dijsselbloem heeft een nieuw bestuur aangesteld. Voor de bank geldt een bonusverbod, maar Dijsselbloem verwacht daarnaast een loonmatiging.