Jeroen Dijsselbloem is een bange man die zich laat opjutten door bancaire opportunisten en Europese angsthazen. Hij had SNS failliet moeten laten gaan.
Als u 1000 euro niet terug kunt betalen aan de bank, heeft u een probleem.
Als u 100 miljoen niet terug kunt betalen heeft de bank een probleem.
En nu hebben wij met z’n allen dus een probleem.
Spookhuizen
De SNS bank, ooit opgericht om de spaarcenten van werknemers te beleggen, wilde meeballen met de grote jongens en leende miljarden uit aan proleterige betonbaronnen. De stenenschuivers kregen alle ruimte om te mogen speculeren in het zieke, door en door verrotte, hier en daar zelfs corrupte zakelijke vastgoed.
Die met geleend geld gebouwde lege spookhuizen zijn nu niks meer waard, maar de schulden staan nog wel steeds op de balans. En die komen nooit meer terug.
Vastgoedgajes
SNS is kapotgespeeld door vastgoedgajes en de belastingbetaler moet het feest betalen. Dijsselbloem had een streep moeten trekken en de bank failliet moeten laten gaan en slechts de spaarders via het depositogarantie-systeem moeten compenseren.
Dat was fair, goedkoper en zuiver geweest. Nu staat we voor bijna 10 miljard op de lat bij deze bankhufters, want zoveel is de toezegging uiteindelijk waard.
Griekenland in de polder
Dijsselbloem stopt per direct 2,2 miljard aan cash in de bank, hij streept 0,8 miljard weg aan een eerdere staatslening, reserveert 0,7 miljard als buffertje om de vastgoedpuinhoop bij Propierty Finance op te ruimen, schrijft voor 1,1 miljard een lening uit en staat ook nog eens voor 5 miljard garant in het geval het allemaal misgaat.
Dit is Griekenland in de polder. Als straks blijkt dat die 0,7 miljard niet genoeg is om de vastgoedrot weg te boren, gaat het eerste deel van die lening al op. Als dat niet voldoende is er altijd nog de 5 miljard aan garantie.
Krankzinnig
Krankzinnig. SNS was vrijdag op de beurs niet meer waard dan 250 miljoen euro. Dijsselbloem betaalt het vijftienvoudige voor een bak financieel slachtafval. SNS’s marges zijn slecht. Het businessmodel is zo goed als dood.
De bank-verzekeraar kocht ooit Zwitserleven en zadelde zich op met een boevig woekerpolismodel, waar Holleeders afperspraktijken poezelig bij bleken. Die criminele afroompraktijken stopten en daarmee stopte ook de gezellige cashflow.
Herman Brood
Daarna lieten ze zich verblinden door vastgoedgoud, dat bij een grondige krabbeurt, zo rot was als de kiezen van Herman Brood.
SNS had een Lehman-moment moeten worden. Een laatste waarschuwing moeten zijn aan alle opportunisten, beleggers en renteniers die niet werken, maar Dagobert Ducken met hun centen.
Beleggers
Bij de NOS sprak een aangeslagen babyboomer dat hij niet wist dat hij ´belegde´. Hij dacht dat hij enkele tienduizenden euro´s via een achtergestelde lening veilig had weggezet tegen een betere dan normale rente.
Toen de verslaggever hem confronteerde met het prospectus met daarop heel groot het woord “BELEGGEN” keek deze spaarpensionado beteuterd: ‘Dit is de eerste keer dat ik dat het zie.’
Free lunch
´There’s no such thing as a free lunch‘, zei vrije markt econoom Milton Friedman al eens, waarmee hij refereerde naar een kroegpraatje uit de tijd dat cowboys en salonhouders nog iets te zeggen hadden in Amerika. Dijsselbloem argumenteert helder in zijn stuk aan De Kamer, maar redeneert als een huiskamergeleerde.
Hij moet de sheriff zijn en ons laten voelen dat verlies de bittere schaduwzijde is van risico. Een hele dikke middelvinger had hij moeten opsteken naar de beleggers. Dat deden ze in IJsland ook, en toen dreef hebzuchtig tuig als Ton Hooijmaijers zomaar boven.
Fuck you
Het IJslandse faillissementsdenken is heilzaam gebleken gelijk de geisers in het land. De president met zijn onverstoorbare fuck you-mentaliteit werd een held, omdat hij de echte stumpers wel hielp, maar de krijtstrepen liet afzinken.
In Davos sprak deze man recent wijze woorden. Die herhalen we hier maar even (by the way Jeroen, deze meneer is een nette sociaal-democraat die lak heeft aan Europa):
Vooruitgang
‘In de afgelopen 30 jaar hebben wij niet de traditionele heersende opvattingen van de westerse wereld gevolgd. Wij introduceerden een monetaire controle, lieten de banken failliet gaan en we gaven de nodige steun aan armen! Het eindresultaat is dat dat IJsland -vier jaar later – geniet van vooruitgang en herstel…’
En dan de punchline: ‘Vaak stel ik de vraag aan mensen om me heen, waarom beschouwen wij de banken als ‘heilige kerken’ van de moderne economie? Waarom zien wij ze niet als alle andere privé bedrijven en hen laten failliet gaan?’ Goede vraag toch?.
Wat is daarop uw antwoord, excellentie Dijsselbloem? En kom alsjeblieft niet aan met een slap hoofdpijn verhaal…Dan máák je maar zin.