De aanstaande koning moet een baard, zingt het al een paar dagen rond. Tenminste, als we de initiatiefnemers van de Facebookpagina “Zonder baard, geen koning” moeten geloven. Bij 100.000 likes dienen ze een officieel verzoek in bij de RVD, in de hoop dat Willem Alexander op 30 april met baard en al het koningsschap aanvaardt.
In een artikel van NRC staat bovendien dat voorgaande Willems allemaal wel een bepaalde vorm van gezichtsbeharing droegen. De huidige Europese adel heeft ook alvast een voorzetje gedaan. Kroonprins Filip van België is er een paar jaar geleden aan begonnen en kon volgens een peiling van VRT rekenen op goedkeuring van de bevolking. Felipe van Spanje volgde kort hierna.
De teller van de Facebookpagina staat nu op ruim 33 000 likes. Uw schrijfster is zo goed geweest om ook een like uit te delen. Niet lang daarna rees bij mij de volgende vraag: Waarom geven wij uberhaupt iets om het uiterlijk van de aanstaande koning, lieve mensen? Vijf redenen waarom u zich daar maar beter niet druk om kunt maken:
Zeker niet de scheermesjesfabrikanten. Goed voorbeeld, doet volgen. Mocht Wim-Lex de uitdaging aangaan, dan kan hij vast op de steun van de mannelijke like’ers van “Zonder baard, geen koning” rekenen. Een in- en in slecht idee in een tijd van crisis.
De aanstaande koning is ineens ieder z’n man. U heeft met z’n 33 duizenden besloten dat haar man ineens zijn gezichtsbeharing welig moet laten tieren. Vrouwen van Nederland, denk eens na. U wil toch ook niet dat het Nederlandse volk mee beslist over de kaaklijn van uw ega?
Zeker als de beeltenis van de kersverse koning nog op postzegels, in rechtbanken en op euromunten moet verschijnen. Straks is hij de baard zat en kunnen de makers weer opnieuw achter de werk- of tekentafel zitten. Tijd is geld. De enige die hier baat bij hebben zijn filatelisten, die hun verzameling kunnen uitbreiden met twee verschillende versies van de nieuwe postzegel.
Nuances, mediamakers. Het kan toch niet zo zijn dat de baard van Willem-Alexander de designerjurk van Maxima overschaduwt, tijdens de inhuldiging. Was dat niet jarenlang onderwerp van gesprek, bij elke koninklijke gelegenheid?
Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling. Ryan Gosling.
Foto: Facebook