OMG

Man met één vinger weer niet op top Everest

08-10-2015 12:49

KATHMANDU – De droom van een Japanse bergbeklimmer is in duigen gevallen. De man wilde ondanks zijn beperking, hij heeft nog maar één vinger, de eerste zijn die de top van de Mount Everest weer zou bereiken na de aardbeving van april in Nepal.

Nobukazu Kuriki (33) begon aan de barre klim, maar moest 700 meter onder de top opgeven. Het weer was te slecht, zo meldt De Standaard. Het waaide en sneeuwde hard, en daardoor kon hij echt niet verder meer.

Kuriki weet waar hij het over heeft. In 2012 raakte hij ingesneeuwd op de berg. Na twee dagen kon hij pas naar beneden komen. Het kostte hem al zijn vingers behalve zijn ene duim. In zes jaar tijd deed hij al vijf pogingen om de top van de legendarische berg te halen. Maar het lukte nog geen enkele keer. Hij kiest het seizoen er ook wel op uit: elke keer waagt hij zijn poging in de barre winter en gebruikt hij zo weinig mogelijk materiaal.

In april kwamen achttien mensen om het leven door een zware aarbeving. Sindsdien wordt er niet veel meer geklommen op de berg. De Japanner was tijdens zijn dappere poging de enige klimmer op de berg.