Het kabinet-Rutte is indertijd voortvarend van start gegaan. Het haalde ook wat zeperds (denk aan het plan de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken) maar op een aantal andere belangrijke punten boekte het stevige resultaten. Positieve, met als hoogtepunt het uit de crisis helpen halen van de economie. Minder aangename: forse lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven.
Vlak voor de zomer was het einde bericht met de hervormingen. PvdA en VVD gingen afstand van elkaar nemen. Het grote plan met betrekking tot de hervorming van het belastingstelsel kwam er niet. Reden: de twee coalitiepartijen konden het niet eens worden over de inhoud van die hervormingen. Bleef over een belastingverlaging van vijf miljard. Dat mocht ook wel na al die lastenverzwaringen in de jaren ervoor.
Er ligt nu nog het plan via de vermogensbelasting te gaan nivelleren. Wens van de PvdA, die jaloeziebelasting. Die belasting gaat uit van, wat heet, een fictief rendement op onder andere spaargeld en aandelen, dat ver weg ligt van het echte rendement dat kan worden gehaald. Stiekeme diefstal noemde ik dat.
Ook op andere beleidsterreinen, vooral op die van de minister van Sociale Zaken, gebeurt weinig positiefs. De Flexwet zit niet goed in elkaar. De gevraagde herkeuringen van mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard, worden op de lange baan geschoven. Maar er is ook goed nieuws! Niet voor de minister en zijn opvattingen, wel voor de ZZP’ers. Minister Asscher wilde hen verplichten zich te verzekeren en hen hun fiscale voordelen afnemen. In feite hen richting het werknemerschap duwen.
Als er één verschil van opvatting tussen PvdA en VVD is, dan is dat hun kijk op de toekomst voor deze zelfstandigen zonder personeel. Als je de kranten mag geloven – en waarom zouden we dat niet doen – hebben Asscher en zijn PvdA het in de coalitie gevoerde gevecht verloren van de VVD. Minister Kamp van Economische Zaken stond pal.
Eigenlijk is het voor het eerst tijdens dit kabinet dat de VVD zo strak vastgehouden heeft aan haar principes en opvattingen. “Zelfbewuste zelfstandigen, die hun eigen broek ophouden en de risico’s van het ondernemerschap kennen”, zoals de Volkskrant noteerde, verdienen een positieve houding van de politiek. Het behoud van de zelfstandigenaftrek, die eerder op de tocht stond, is op dit moment verzekerd. De aanval op ZZP’ers is afgeslagen, zei D66 terecht. Na de volgende Kamerverkiezingen kan een nieuw kabinet, van een andere politieke samenstelling, de positie van de ZZP’ers blijven veiligstellen.
Die verkiezingen kunnen wel eens eerder komen dan we een paar maanden geleden dachten. Over de aanpak van het asielvraagstuk bestaan grote verschillen tussen VVD en PvdA. De media staan bol van deze nieuw breuklijn in de coalitie. Geen eensgezinde lijn. Wel losse flodders, spierballentaal, oplopende spanningen. Dat kan zo niet langer. Regering regeer! Zet uw beleid uiteen. Trek uw conclusies. Komende woensdag is er weer een debat in de Tweede Kamer over het vluchtelingenvraagstuk. Laat dat constructief en concreet zijn.