Het Amsterdamse Openbaar Ministerie ziet geen heil in de aangifte van smaad die prins Carlos jr. in 2007 deed tegen Edwin de Roy van Zuydewijn. De Amsterdamse officier van Justitie heeft gisteren verklaard dat het Openbaar Ministerie toestemming gaat vragen om de zaak tegen De Roy van Zuydewijn te seponeren. Edwin de Roy van Zuydewijn had de rechter zélf gevraagd om vervolgd te worden. Prins Carlos jr. beschuldigde De Roy van Zuydewijn ervan ‘incestverhalen’ in de openbaarheid te brengen.
“Edwin de Roy van Zuydewijn is ten onrechte als verdachte aangemerkt”, zegt zijn advocaat Gabriel Meijers tegen ThePostOnline. De raadsman beraadt zich nu op verdere stappen tegen het Openbaar Ministerie én tegen prins Carlos jr.
De Amsterdamse hoofdofficier Theo Hofstee stuurde in juli 2011 een brief aan De Roy van Zuydewijn dat prins Carlos jr. in 2007 aangifte tegen hem had gedaan. In die brief schreef hij dat De Roy van Zuydewijn over de kwestie moest zwijgen en de zaak voorwaardelijk zou seponeren met twee jaar. Dat was tegen het zere been van De Roy van Zuydewijn en zijn advocaat en de twee dwongen vervolging af. Zowel prins Carlos jr. als prinses Margarita werden vervolgens urenlang verhoord door de rechter-commissaris.
Het is niet voor het eerst dat een Oranje juridisch in het stof bijt tegenover De Roy van Zuydewijn. Zijn ex-vrouw prinses Margarita (de zuster van prins Carlos jr.) deed al eerder een valse aangifte – samen met haar advocaat Germ Kemper, inmiddels deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam – tegen De Roy van Zuydewijn. Ook toen oordeelde de rechter dat de aangifte niet rechtmatig was. In die zaak werd door de rechter aan De Roy van Zuydewijn een schadevergoeding toegekend van 12.000 euro in verband met de door hem gemaakte kosten voor rechtsbijstand.
“Het is bizar dat De Roy van Zuydewijn nu tweemaal vervolgd is en dat het Openbaar Ministerie naderhand toegeeft dat er geen schijn van bewijs is”, zegt Meijers tegen ThePostOnline. Wellicht is het tijd dat De Roy van Zuydewijn nu juridisch terugslaat? Meijers maant tot kalmte. “We gaan de zaak nu eerst rustig bekijken. Mijn cliënt beschikt over een grote mate van geduld, zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld.”