Met update – Minister-president Mark Rutte gaat opnieuw naar de kosten van de Groene Draeck kijken. Hij zal een ‘second opinion’ laten uitvoeren naar de kosten van onderhoud van de lemsteraak van prinses Beatrix. Begin deze maand stuurde hij een rapport naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat dit 95.000 euro per jaar zou kosten. Zowel SP als D66 zetten grote vraagtekens bij de kosten. Uit een tegen-offerte opgevraagd door de SP blijkt dat het onderhoud voor een derde van de prijs kan.
Nederland deed het schip in 1957 cadeau aan toenmalig kroonprinses Beatrix. Het is Rutte ‘zijn eer te na’ deze afspraak te breken. D66-Leider Alexander Pechtold stelde eerder woensdag voor het schip definitief aan prinses Beatrix te schenken maar dan exclusief het onderhoud.
Update 23.11 – Ronald van Raak (SP) en Alexander Pechtold (D66) willen dat Groene Draeck onderhouden gaat worden door een professioneel bedrijf en niet meer door het Marinebedrijf. Ook willen ze dat het schip vanaf 2017 wordt overgedragen aan prinses Beatrix.
Rutte maakte verder duidelijk dat de koning geen belasting betaalt over zijn uitkering. Ook wordt er geen erfbelasting geheven als het vermogen van het staatshoofd overgaat naar de troonopvolger. De overige kinderen van het staatshoofd betalen wel belasting bij het ontvangen van de erfenis.
Rutte houdt er aan vast dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix deze maand een extraatje krijgen van 500 euro, net als alle 600.000 ambtenaren in Nederland. De uitkering van koning en koningin stijgen volgend jaar ook fors, als gevolg van het loonakkoord over de ambtenarensalarissen. De koning heeft wel besloten af te zien van een verhoging van zijn uitkering met 30.000 euro die het gevolg is van een andere pensioenopbouw.
Rutte botste aan het einde van het debat hard met Pechtold. Die wilde weten of er op kosten van de belastingbetaler een speedboot is gekocht voor beveiligers bij het vakantiehuis van de koning en zijn familie in Griekenland. Rutte wilde daar vanwege de veiligheid niets over zeggen. Hij noemde de verontwaardiging van Pechtold daarover ‘beneden peil’ en zei dat de D66-leider de koning niet belachelijk moet maken. Pechtold antwoordde dat het zijn grondwettelijke plicht is de uitgaven van de regering te controleren.