Bacon, ham, worstjes, hamburgers, smac, doorgaans onderdeel van een typisch Brits ontbijt, zijn serieus kankerverwekkend, met name als het gaat om darmkanker. De World Health Organisation (WHO) plaatst deze ‘voorbewerkte’ vleesproducten in een maandag uit te komen rapport in dezelfde categorie als tabak, alcohol, asbest en arseen als het gaat om risisco op kanker. Dit meldt The Guardian op basis van bronnen binnen de WHO.
Er bestaat al enige tijd consensus over de relatie tussen darmkanker en vleesproducten. Het World Cancer Research Fund was al langer van mening dat het risico op kanker door het eten van voorbewerkte vleesproducten serieus is.
Ook het eten van ‘rood’ vlees wordt als kankerverwekend gezien maar volgens de WHO komt dit niet in dezelfde risiscogroep als de voorbewerkt vleesproducten. Rood vlees zal worden gecategoriseerd in een lagere ‘risico’-schaal.
Behalve darmkanker kan vlees, waarschijnlijk, ook alvleesklierkanker en prostaatkanker veroorzaken.