Leven

Foodgeek: Miniatuur-komkommer

27-02-2013 13:00

Foodgeek Anna bespreekt iedere week een vreemd ingrediënt. Wat doet het, en belangrijker: wat maak je ermee? Deze week: de miniatuurkomkommer.

Het enige dat ik etensgewijs aan de Spaanse Costa mis sinds ik weer lekker thuis ben van vakantie is de Pepino. Pepino is de olijke naam voor een gespikkelde minikomkommer. Anders dan de hier verkrijgbare minikomkommer, heeft de Pepino een ruwige huid, een bittere kern en veel zaadjes. Toch stal hij mijn hart temidden van de Hollandse snackbars die de Costa rijk is. Komkommer voldoet dan ook aan mijn criteria van gezond en lekker.

Alles is familie

Hierbij wat feiten om het ding wat aanzien te geven. Wist je dat het familie is van de meloen? Technisch gezien is het dan ook een fruitsoort. Komkommers komen in vele soorten en maten. Zo zijn ze er wit, geel, Engels, Hollands en Spaans. Die laatste twee volledig veilig voor consumptie, al hebben twee jaar terug wat Duitsers met EHEC-bacteriehysterie de markt om zeep proberen te helpen. In Amerika onderscheidt men twee soorten, de augurk en de onbewerkte soort. In Nederland blijft een augurk een augurk en moeten we het doen met de Hollandse komkommer en de ‘snackkomkommer’ waar je een absurde prijs voor neertelt.

Handzaam

Onlangs was de ‘snackkomkommer’ groente van de maand in een supermarkt die ik frequent bezoek. Anders dan de normaal gebleven pepino, heeft de snackkomkommer een ‘aantrekkelijke verpakking’. De prijs voor twee miniatuurtjes wordt daarmee een veelvoud van die van de normale komkommer. Je kunt er ongeveer drie -in verhouding gigantische- komkommers van kopen en een groentemesje om deze op snackformaat te snijden. De afdeling marketing denkt dat we daar te lui voor zijn of dat we er intrappen omdat ze zo schattig en handzaam zijn. Geheel in lijn met de spaaractie, want mini is leuk. Nou ik weet zo wat andere voorbeelden te noemen waarin ik duidelijk ‘nee’ zeg tegen miniatuurversies en handzaamheid. Laat ik je die maar besparen: voor nu zeg ik ‘nee’ tegen te dure minikomkommers, ‘nee’ tegen marketing en ‘ja’ tegen de ouderwetse komkommer die wel wat promotie kan gebruiken.

Recent onderzoek binnen mijn huishouden heeft aangetoond, dat vooral vrouwen van komkommer houden. Er zijn mensen die een Freudiaans verband zien in de vrouwelijke voorkeur voor komkommers. Zo zou er een Islimatische sjeik zijn die de komkommer heeft opgenomen in een lijst met voedingsmiddelen die vrouwen niet aan mogen raken. Mocht een vrouw toch een banaan of wortel willen eten, dan dient een derde (mannelijke) partij het in een andere ruimte voor te snijden en op te dienen. Ikzelf denk eerder dat de voorkeur met dat eeuwige diëten te maken heeft: je kunt er kilo’s van eten zonder aan te komen. Hoewel recent onderzoek ook heeft uitgewezen dat dit niet aan te raden is. De komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Lang heb ik gedacht dat het gewoon water in vermomming is, maar de groene verpakking schijnt toch een hoop toe te voegen aan de gezondheidswaarde. Wat verder erg prettig is, is dat je er helemaal niks mee hoeft te doen voor de bereiding. Hoogstens even onder de kraan de schil afwassen en je kunt al eten. Als toevoeging in de sla is hij, vanzelfsprekend erg geschikt. Er zijn allerlei recepten te verzinnen van komkommersapcombinaties tot chique gevulde komkommers, maar vandaag geen poespas. Eet gewoon komkommer, of -mocht je onverhoopt in Spanje terecht komen- eet een pepino.

Komkommersalade

Als je het net even wat wil opschalen, maak je een komkommersalade met munt en feta

Nodig: 1 komkommer
1 handvol verse munt
1 handvol feta
Witte wijnazijn
Scheutje olijfolie

Bereiden:
-Was de komkommer en schaaf deze in dunne slierten
-Snij de muntbladeren en vermeng meng met de komkommer
-Sprenkel er olie en azijn naar smaak overheen
-Breng verder op smaak met peper en zout
-Verkruimel de feta eroverheen

Naar wens kun je deze salade uitbreiden met bijvoorbeeld rode ui, radijs, zonnebloempitten, tomaten, stukjes oud brood, enzovoorts.

Foodgeek Anna Curvers (twittert ook) neemt elke week een nieuw, eng, onbegrepen, hip of vreemd product uit het supermarkt- of natuurwinkelschap en zoekt uit wat ermee te doen.