Sportman van het jaar

23-12-2010 12:00

Het is weer half december geweest en dus hebben we de Sportman van het jaar weer gekozen! Op de nominatie voor sportman van het jaar stonden dit jaar voetballer Wesley Sneijder en schaatsers Sven Kramer en Mark Tuitert. Dat deze prijs een behoorlijke gunfactor heeft was echter nog nooit zo pijnlijk duidelijk als dit jaar. Kramer werd in het kalenderjaar 2010 Europees kampioen allround en won op de Olympische Spelen brons met de ploegenachtervolging en goud op de vijf kilometer. Afgezien van het wisseldrama op de Olympische tien kilometer won Kramer vrijwel elke rit waarvoor hij zijn schaatsen onderbond. Een nagenoeg perfect seizoen dus.

Sneijder werd met zijn club Inter Milaan kampioen van Italië, daarnaast won hij de nationale beker. Ook won hij de Champions League en recentelijk de wereldbeker voor clubteams. Volgens trainer Mourinho was Sneijder de drijvende kracht van het elftal. Naast alle successen met zijn club haalde Sneijder met het Nederlands Elftal de finale het WK in Zuid-Afrika en werd hij persoonlijk topscorer van datzelfde toernooi. Op de verloren WK finale na een perfect seizoen. Mark Tuitert won op de Olympische spelen goud op de 1500m en brons met de ploegenachtervolging. Verder heeft Tuitert in 2010 geen wedstrijd gewonnen.

Winnaar
Rationeel gezien zou je dus verwachten dat het gaat tussen Sven Kramer en Wesley Sneijder. Maar niks is minder waar. Want u zit namelijk als wielrenner in het publiek en u mag op een van de bovenstaande heren stemmen. Wordt het dan die arrogante Kramer? Die kerel wint alles wat er te winnen valt en steekt niet onder stoelen of banken dat hij zich dat uitermate goed beseft. Nee die arrogante kerel gun je het niet, bovendien is hij het al eens geweest. Wordt het dan die voetbalsmurf? Dat kleine kereltje verdient ongeveer 200 keer zoveel als jij. Jij trapt je ballen uit de broek tegen de Mont Ventoux op, terwijl hij zo af en toe tegen een balletje aan moet schoppen op een lekker warm veld ergens in Italië. Nee, die voetballers zijn over het paard getilde luxejongetjes dus die wordt het sowieso niet. Dan Tuitert, ja eigenlijk heeft hij maar een goede rit gehad in heel 2010 en dat leverde hem toevallig net Olympisch goud op. Maar het is zo’n fijne kerel, altijd lachen met Mark. Ook zo gewoon gebleven. Guitig hoofdje. Aimabel. Makkelijke keuze toch? Mark it is.

Juist dit jaar bewijst de verkiezing van de sportman van het jaar dat het een titel zonder lading is. De best presterende sporter dit jaar was duidelijk Wesley Sneijder, maar een voetballer zal deze titel nooit ontvangen omdat de jury bestaat uit afgunstige sporters die in hun sport nooit de luxe en de weelde van een voetballer zullen halen en daarom altijd met een stukje haat en minachting op de voetbalsport neer zullen blijven kijken.