Negen van de 26 EU-commissarissen uit de vorige Europese Commissie staan op de loonlijst van een bedrijf of van een organisatie die met het bedrijfsleven is verbonden. Dat voedt de vrees dat er een ongezond nauwe relatie is tussen het dagelijks bestuur van de Europese Unie en de zakenwereld. Dat melden de lobbywaakhonden Corporate Europe Observatory en Lobby Control woensdag in een rapport.
Voor zeker acht functies van in totaal vier voormalige eurocommissarissen zou gelden dat die niet door de beugel kunnen vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Onder hen Neelie Kroes, die adviseur is geworden van Bank of America Merrill Lynch.
De huidige commissie, die vorig jaar aantrad, had hiervoor geen toestemming moeten geven, vinden de waakhonden. Dat de vorige commissievoorzitter José Manuel Barroso in het lobbycircuit is gedoken, valt ook in slechte aarde.
SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat het het integriteitsbeleid flink wordt aangescherpt. Hij memoreert dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft verzekerd dat de hoogste ethische normen zouden worden gehanteerd bij de beoordeling van nieuwe banen van oud-commissarissen.
De Jong stelt nu vast dat “aan belangenverstrengeling absoluut geen einde wordt gemaakt”.
“Kennelijk heeft Juncker nog steeds niet door dat burgers deze banencarrousel als gevolg van vriendjespolitiek zat zijn. Geen wonder dat de burgers in Europa geen enkel vertrouwen hebben in de Europese instellingen: de invloed van de lobby van grote bedrijven strekt zich uit tot op het hoogste niveau. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gezegd.”
Anp