De kracht van Rutte: Als hij nodig is, is hij er gewoonweg niet

28-10-2015 16:05

Ik moet het nu toch maar opbiechten, dat ik me heb vergist en dat is een hele opluchting. Ik schrijf dit met rode wangen en kloppend hart van opwinding. Ik heb met enige regelmaat geschreven dat Mark en zijn ploeg de rit niet zouden uitzitten en dat heb ik mis. Tsjonge dat is me niet vaak overkomen en daarom biedt ik alle TPO-lezers dan ook nederig mijn excuses aan. Eigenlijk wilde ik gewoon dat het kabinet zou vallen. Ik vind de combinatie op persoonlijke titel gewoon weg niet kunnen en bij elke opwinding in Den Haag hoopte ik dat ik gelijk zou krijgen. En Mark? Hij wist het en hij voelde dat ik dit zo graag wilde en hij vocht met al zijn haarvaten om het te voorkomen. Met weglachen en geen leiderschap tonen, daagde hij me uit om te blijven schrijven dat hij het niet zou halen. Dat Rutte II zou vallen. Maar nee, hij heeft me te grazen genomen.

Het laatste jaar Rutte II

Volgende week donderdag gaat het kabinet onder zijn aanvoering de laatste regeringsperiode in. Ja het wordt het laatste jaar. Op 5 november zit de regeringsploeg van VVD en PvdA drie jaar op het pluche. Er waren dagen dat het kabinet kraakte in alle voegen en leek uit elkaar te springen op het Haagse Binnenhof. Maar tot nu toe zijn de ergste stormen doorstaan en lijkt de ploeg van onze Mark tot de verkiezingen begin 2017 op het pluche te blijven zitten. Het is de oppositie tot nu niet gelukt de coalitie van VVD en PvdA uit elkaar te spelen of een spaak tussen de wielen te steken of zand in de raderen te gooien waardoor het kabinet zou gaan vallen. Dat neem ik ze hoogst kwalijk. Roemer, Pechtold en Buma als belangrijke oppositiespelers en in hun kielzog de christelijke B-acteurs Slob en Van der Staaij. Ze deugen in mijn ogen niet voor hun politieke vak als opposanten. Hoe kan je nu oppositie voeren als je bijna voortdurend akkoorden sluit met het kabinet?

Als hij nodig is, is hij er gewoonweg niet

Het kabinet is nu drie jaar aan de macht en ondanks het feit dat het vertrouwen tot een dieptepunt is gedaald, stomen ze rechtstreeks af op de eindstreep. Het leiderschap van Rutte wordt weliswaar dagelijks ter discussie gesteld, maar geen probleem. Als hij nodig is, is hij er gewoonweg niet. Zeker als het gaat om het grote vluchtelingen probleem in Nederland en Europa. Rutte die nauwelijks iets in te brengen heeft in Brussel en gezien wordt als een ‘puppet on a string’ die pas reageert als er door de media aan het touwtje wordt getrokken. Geen probleem, Rutte en zijn ploeg gaan gewoon door. Bij de VVD verdwenen minister Opstelten en de staatssecretarissen Weekers en Teeven van het toneel. Bij de PvdA verdwenen minister Timmermans en staatssecretaris Verdaas. De sociaaldemocratische staatssecretarissen Van Rijn en Kleinsma liggen zwaar onder vuur vanwege de zorg en de pensioenen. Zelfs het opstappen van Mansveld vandaag vanwege het Fyra-debacle geeft het kabinet geen sores, dat mag allemaal de pret niet drukken. Het motto van het kabinet is ‘Bruggen bouwen’, met hoe en wie maakt niet uit. Ondanks dat er in de senaat geen meerderheid is te vinden voor het kabinet, maakt niet dat Rutte II het loodje gaat leggen. De coalitie gaat gewoon door of er niks aan de hand is. Ook in de fracties van de coalitiepartijen botert het al lang niet meer. De spanningen nemen toe, maar ook hier lijkt het er op dat het beter is om toch maar door te gaan tot de verkiezingen. De Tweede Kamerverkiezingen lijken soms gelet op de uitspraken van Zijlstra en Samsom, al te zijn begonnen. Ze lijken zich al warm te draaien.

Nog een oogstjaar en dan afscheid van Mark

Griekenland, de Oekraïne en de MH17 werden geen bananenschillen voor het kabinet. Niks aan de hand, toch? Recht praten wat krom is, kan Rutte goed. Gewoon doorgaan tot eind 2016 en dan de verkiezingscampagnes. Kan Rutte en zijn ploeg nog oogsten met lastenverlichting voor de burgers? Er is vijf miljard euro beschikbaar voor lastenverlichting. Er is een mogelijkheid om de regeringsperiode af te sluiten met een tekort beneden de 3 procent waarmee nog eens extra miljarden beschikbaar komen voor de burgers. De coalitiepartijen houden er al rekening mee dat na 15 maart 2017 een nieuwe coalitie de vruchten moet gaat plukken van de financiële ruimte die nu wordt gecreëerd. Roem voor premier Rutte.

Wat vinden de kiezers?

Het EenVandaag Opiniepanel roept deelnemers weer op te reageren op veel vragen. Over het vertrouwen in het kabinet, of er voldoende wordt gedaan aan het vluchtelingenprobleem en wat men vindt van de samenwerking tussen VVD en PvdA. Zeker omdat de partijen het steeds minder met elkaar eens zijn. Uit het onderzoek van een jaar geleden kwam als belangrijkste uitkomst uit de bus dat er grote verdeeldheid bestaat over de vraag of het kabinet in voldoende mate plannen heeft gerealiseerd. Bijna vier op de tien (38 procent) vindt van wel, meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) vindt van niet. Bij het aantreden van het kabinet in 2012 sprak 42 procent zijn vertrouwen uit in het kabinet. Dit jaar is het gezakt naar 23 procent. Rutte is de grootste daler, nog maar door 28 procent wordt hij gewaardeerd. Het maakt allemaal niet uit wat de burger vindt of doet. En over de bijeenkomsten die gemeenten houden over asielzoekerscentra waar het nogal behoorlijk uit de hand kan lopen, zoals in Steenbergen, zegt onze politiek leider: “Ik ga niet op elk incident reageren.” Gelijk heeft hij, niets doen en zo hou je het vol tot het eind van de rit. De uitkomst die het EenVandaag Opiniepanel naar buiten brengt op 5 november zal geen enkel effect op het kabinet hebben.

En Mark gaat straks in 2017 naar Europa of weer terug naar Unilever zijn zakken vullen.