NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street keken vrijdag stoicijns toe hoe het Witte Huis en de Republikeinen zonder een overeenkomst over het begrotingstekort uitelkaar gingen en de economie afstevende op automatische bezuinigingen. Beleggers hadden al min of meer verwacht dat het overleg zou mislukken en vestigden hun aandacht op meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.
De Dow Jones-index sloot 0,3 procent hoger op 14089,66 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij tot 1518,21 punten en de Nasdaq boekte een winstvan 0,3 procent en sloot op 3169,74 punten.
Kort na de opening van de beurzen bleek het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in februari sterker te zijn gestegen dan gedacht. Ook werd bekend dat de activiteit in de Amerikaanse industrie eveneens meer was toegenomen dan verwacht.
Dit nieuws woog zwaarder dan de kibbelende Democraten en Republikeinen en het automatisch in werking treden van een bezuinigingspakket. Door deze zogenoemde ''sequestration'' moet de komende 7 maanden in totaal 85 miljard dollar uit de begroting worden gesneden. President Barack Obama gaf de Republikeinen, die dwars lagen bij het verhogen van belastingen, de schuld van het mislukken van het overleg.
Beleggers leken toch al weinig hoop te hebben gekoesterd dat de politiek met een betere oplossing zou komen om het begrotingstekort te verminderen. ,,Ondanks het geruzie, het wijzen met de vingers en alle drama blijkt de Amerikaanse economie toch in staat om te groeien'', aldus een Amerikaanse analist. ,,En zolang je groei ziet, kunnen de aandelenmarkten omhoog.''
Een opvallende stijger was Groupon. Het aandeel van de aanbiedingensite steeg met ruim 11 procent, nadat bekend was geworden dat de topman van het bedrijf vertrekt. Groupon maakte deze week teleurstellende kwartaalresultaten bekend en is nu op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter die de onderneming nieuw elan kan geven.
Kledingfabrikant Gap kreeg er 2,8 procent bij na publicatie van meevallende cijfers en een dividendverhoging.
De euro zat iets in de lift en was 1,3020 dollar waard, tegen 1,2980 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 90,96 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 110,67 dollar.